Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Simonyan: Türkiye'de basın özgürlüğü yok
Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, Sputnik'e erişimin engellenmesi yönündeki kararı, 'Türkiye'deki katı sansür uygulamalarının yeni bir örneği' olarak tanımladı.
Sputnik haber ajansının sitesi dün akşam (perşembe) Türk okurlar için erişilemez hale geldi. Zira Türkiye Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hiçbir uyarı yapmadan siteye erişimi engelledi.
Türkiye’deki kullanıcılar, Sputnik'in sputniknews.com adresinde olan İngilizce sitesine ve haber ajansının diğer dillerdeki sayfalarına girdiklerinde şu yazıyla karşılaşıyor: "5651 Sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda, sputniknews.com hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 14/04/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-56092 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından idari tedbir uygulanmaktadır."
Türkiye’den Sputnik’e engel!
Nitekim bir TİB yetkilisi de Sputnik'e yaptığı açıklamada, siteye erişimin engellendiğini doğruladı. Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov ise siteye erişimin engellenmesinin yasal nedeni hakkında bir açıklama yapılması talebiyle TİB'e resmi bir yazı gönderdi.
Sputnik ve Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan da Sputnik'e erişimin engellenmesi yönündeki kararı, 'Türkiye'deki katı sansür uygulamalarının yeni bir örneği' olarak tanımlayıp ekledi: "Türkiye'de artık basın özgürlüğü gibi bir kavramdan söz etmek mümkün değil. Bu ülkede basın özgürlüğü diye bir şey yok. Sputnik'in Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından daha birkaç gün önce ödüle layık görüldüğü düşünülünde de bu karar özellikle saçma görünüyor."
Sputnik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya-Türkiye ilişkilerine dair birkaç açıklama yaptığı Vladimir Putin'le Direkt Hat programının birkaç saat sonrasında erişime engellenmişti. Putin bu programda Türkiye'yi dost olarak gördüğünü ama, bu ülkedeki belirli politikacılarla ilgili sorunlarının olduğunu belirtmişti. Putin ayrıca Türkiye hükümetinin radikallerle mücadele etmek yerine işbirliği yaptığını söylemişti.
Türkiye, Paris merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda, geçen yıl 180 ülke içerisinde 149. sırada yer almıştı.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, da geçen yılki raporunda Türkiye'yi yine 'basının özgür olmadığı ülkeler' arasında göstermişti. Raporda Türkiye'nin son 5 yılda Tayland ve Ekvador'un ardından basın özgürlüğünde en hızlı gerileyen 3. ülke olduğuna vurgu yapılmıştı. (sputnik)