Süper Ay Hubble teleskopla böyle izlendi

DÜNYAYA en yakın konuma gelen ay seyrine doyulmaz bir manzara oluşturdu.

İstanbul'da "Süper Ay" çıplak gözle de görülebildi. İstanbullular, bu doğa olayını görüntülemek için fotoğraf makineleri ve cep telefonlarına sarıldı. Okyanus Koleji Avcılar Kampüsü’ndeki Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nde (UBAM) ise Hubble Teleskop sayesinde detaylı görüntüler alındı.
Son 68 yıldır gerçekleşmeyen ‘Süper Ay’ 21. yüzyılın dünyaya en yakın dolunayı olarak kayıtlara geçti. Okyanus Kolejleri Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi (UBAM) sorumlusu ve astronom Abdullah Karalar, Süper Ay’ın 2 tane astronomik olayın aynı anda denk gelmesinden kaynaklı oluştuğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Bu iki olaydan bir tanesi dolunay, biri de ayın dünyanın yörüngesindeki hareketi esnasında en yakın konuma gelmesidir. Bunu anlamak için de şunu bilmemiz lazım, ay dünyanın yörüngesinde eliptik bir periyotta hareket eder. Ancak dünya bu yörüngenin tam merkezinde değildir. Yani belli bir yere doğru kayıktır. Bundan dolayı da bazı dönemlerde ay dünyaya çok yakın, bazı dönemlerde ise çok uzak oluyor. En yakın olduğu konumda yaklaşık uzaklığı 356 bin kilometre, en uzak ise 407 bin kilometre oluyor. En yakın olduğu konuma biz ‘Yerberi Pozisyonu’ diyoruz. Dolunay olduğu esnada ay yörüngesindeki konumu yerberi ise bu olaya ‘Süper Ay’ diyoruz’’

‘’YÜZDE 14 DAHA BÜYÜK, YÜZDE 30 İSE DAHA PARLAK’’
Gözlem yapmanın 2 farklı yolu olduğunu ve Süper Ay olduğu esnada ayın yüzde 14 daha büyük, yüzde 30 ise daha parlak görüldüğünü kaydeden Abdullah Karalar, "Önce büyüklükten bahsedelim. Yüzde 14’lük fark bu işle uğraşmayan, astronomi ile sürekli gözlem yapmayan insanların rahatlıkla fark edebileceği bir şey değil. Bu yüzden ay ufkun üstüne ilk çıktığı andan itibaren dünyadaki bina, ağaç ve başka cisimlerin arkasından baktığımız zaman bu büyüklüğü görebiliriz. Ufuktan çıkarken biraz daha büyük görmemizi sağlıyor ve dünyadaki cisimlerle kıyaslayınca o büyüklük farkını algılayabiliriz. Bunu yaklaşık olarak saat 17.30-18.00 gibi yaptık ve resimlerimizi çektik. Bunun haricinde bir de teleskopla gözlem yapabiliriz. Eğer bir teleskopta bir ay filtresi kullanırsak ayın daha net bir görüntüsünü elde edebiliriz’’ diye konuştu.

"BİR SONRAKİ SÜPER AY ŞİMDİKİ GİBİ OLMAYACAK’’
21. Yüzyılda şimdiki gibi bir Süper Ay olmayacağını kaydeden Karalar, bir sonraki Süper Ay’da dolunayın olmayacağını vurguladı.
Abdullah Karalar, şöyle konuştu: "Bir önceki Süper Ay dediğimiz olay yanılmıyorsam 21 Ocak 1943 yılında gerçekleşmişti. Bu Süper Ay da bugün gerçekleşiyor. Bazı yerlerde 2034 yılında tekrar Süper Ay olacağı söylendi ancak biraz önce söylediğim dolunay ve yerberi olayını hatırlarsak 2034 yılında şu anda bulunduğu konuma yani yerberi pozisyonuna gelecek. Ancak o anda dolunay olmayacak. Yani Süper Ay dediğimiz olay aslında şuandaki gibi bir şekilde olmayacak 21. yüzyılda böyle bir olay beklemeyeceğiz. 21. yüzyılda görebileceğimiz en büyük Süper Ay olayı bugün gerçekleşiyor.’’