CHP tabanı Kılıçdaroğlu'na one minute dedi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 4’te 3’ünün yeni isimlerden oluşturduğu PM listesinin neredeyse yarısı delegeden onay almadı. Taban yeni isimlere şüphe ile baktı. Seçimde İstanbul örgütünün ağırlığı bariz şekilde ortaya çıktı.
Al Jazeera'den İrfan Bozan'ın haberine göre,
CHP’nin tek genel başkan adaylı 35. Olağan Kurultayı’nda, partide bir değişim olacaksa bunun göstergesi Parti Meclisi (PM) seçiminin sonucu olacaktı. Zira delege genel başkanı değiştirmedi hatta karşısına aday çıkmasına da onay vermedi. Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tek aday olarak seçime girdi ve 990 oy ile tekrar seçildi. Kılıçdaroğlu’nun seçildiği oylamada seçime katılıp 249 geçersiz oy veren delege aslında "rahatsızlığını" belli etmişti. Bu rahatsızlığa önemli bir katkı da, erken seçimlerde milletvekili adaylarının önseçim ile belirlenmesinin önünü kesen tüzük değişikliğinden geldi. Bu değişikliğin anlamı Ankara’da sıkça dillendirilen "Anayasa değişikliği görüşmeleri tıkanırsa AK Parti erken seçime gidip daha yüksek sandalye sayısı ile gelmek isteyebilir" senaryosu ile düşünüldüğünde anlam kazanıyor. Eğer erken seçim olursa CHP tüm adaylarını merkezden belirleyecek. Bu da partinin üst yönetim organı olan MYK’yı da içinden çıkaracak olan PM seçimi hayli önemli bir hale getirdi.
''Çok çizik yer''
CHP tüzüğü gereği PM seçimi çarşaf liste şeklinde yapıldı. Yani 1275 delege PM adalığı için başvuran 462 kişi arasından istediği (en az 47, en fazla 52) isme oy verebilecekti. Kurultay’ın ikinci gününde Kurultay salonunun her köşesi propaganda çalışmaları yapan adaylar ve onlar için çalışanlarla doldu. Her kurultayda olduğu gibi bu kurultayda da genel başkanın listesi olarak adlandırılan "anahtar liste" öğle saatlerinde kurultay salonunda dolaşmaya başladı.
Liste gelir gelmez ilk tepkiler listede partinin üst yönetimi olan MYK üyelerinin yer alması "eski tas, eski hamam" yorumlarına neden oldu. Oysa Kılıçdaroğlu, bir önceki listeye göre sadece 17 ismi korumuş 43 yeni isimle delege karşısına çıkmıştı.
Kılıçdaroğlu listesindeki yeni isimler arasında örgütten gelmeyen bazı isimlerin de yer alması, MYK üyelerinin çokluğu "Bu liste çok çizik yer" yorumlarına neden oldu. Nitekim seçim sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinden ancak 29 isim PM’ye girebildi. 23 isim ise listeyi delmeyi başardı.
Gürsel Tekin ve Enis Berberoğlu seçilemedi
Parti üst düzey yöneticilerinden Enis Berberoğlu ve Gürsel Tekin PM’ye seçilemedi. Milli Görüş geleneğinden gelen Mehmet Bekaroğlu’nun da CHP örgütü ile bir türlü kanının uyuşmadığı bu seçimle iyice ortaya çıktı. Bekaroğlu, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nda 12. sırada kalarak ilk 8’e giremedi ve PM üyelik şansını kaybetti. Eski yönetimden gelip delegeden yüksek oranda oy alan iki isim seçimde en yüksek oyu alan Selin Sayek Böke ve altıncı en yüksek oyu alan Veli Ağbaba oldu.
Kılıçdaroğlu’nun listesinde olup seçilemeyen isimlerden biri Cenk Sidar’dı. Uluslararası yatırım fonlarına danışmanlık yapan Sidar, yeni isim olarak Kılıçdaroğlu’nun öne çıkarmayı, uluslararası sermaye çevreleri ile köprü kurmayı planladığı ve güvendiği bir isimdi. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu’na yıllarca danışmanlık yapan eski arkadaşı ve aile sigortası projesi mimarlarından Seyfullah Beysülen de liste dışı kaldı. Kılıçdaroğlu listesine ilişkin salonda yapılan yorumlardan bazıları ise "Kemal Bey, bazı eski MYK üyelerini aslında listeye almak istemiyordu, listeye almasa kırgınlık, tepki olacaktı o nedenle bu isimleri listeye aldı ve çizilmesini sağladı. Bakın bazı MYK üyeleri bu oyunu gördü aday bile olmadı" şeklindeydi. Kurultay’ın listeye giremeyen isimleri açısından bakıldığında "CHP eski üst yönetimi delegeden tekrar partiyi yönet, yeniden yapılandır onayı alamadı" yorumu yapılabilir.
Listeyi delenler
CHP tabanı eski yöneticilere, Kılıçdaroğlu’nun önerdiği yeni isimlere az oy vererek ya da vermeyerek ne mesajı vermek istedi? Bu sorunun yanıtı listeyi delen 23 isimde gizli. Bu 23 isim şunlar:
Mersin Milletvekili Fikri Sağlar
Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka
İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Aykut Erdoğdu ve Kadir Gökmen Öğüt
Eski RTÜK üyesi Ali Öztunç
Ergenekon Davasından tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi
Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal
25. Dönem Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca
Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen
Tunceli Milletvekili Gürsel Erol
Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm
Ordu eski Milletvekili İdris Yıldız
Eski Milletvekili Hakkı Akalın
Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu
Eski MYK üyesi Yıldırım Kaya
Eski Milletvekili Berhan Şimşek, Mehmet Yula
Eski PM üyesi Yaşar Seyman
Yukarıdaki tüm isimler örgütün tanıdığı isimler. Bir-iki isim haricinde çoğunluğu örgütten gelen kişiler. Çoğunluğu söylem olarak "Sol" söylemi öne çıkaran AK Parti’yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı üst perdeden eleştiren isimler. Aralarında dış politika ve Kürt Sorunu konusunda genel merkez ile çelişme pahasına eleştiride bulunan kişiler de var. Delege bu isimleri öne çıkartarak "Partide bir değişim olacaksa ben bunlara güveniyorum, bunlarla değişilsin, yeniden yapılanacaksak bunlarla yürünsün" mesajı verdi.
Bu isimlere Kılıçdaroğlu’nun listesinden gelen ve benzer profile sahip isimler de eklenince CHP Parti Meclisi’nin en azından söylem olarak daha "sol"a dümen kıran bir yaklaşım içine girebileceği öngörülebilir. Parti Meclisi seçiminin ortaya çıkardığı bir diğer gerçek de İstanbul Örgütü’nün seçimde belirleyici olması. İstanbul delegesinin üzerine eklenen il milletvekilleri ile 200’ü aşkın oy sayısı bulunan İstanbul delegasyonu neredeyse blok oy attı. Listeyi delerek PM üyesi seçilen altı İstanbul milletvekiline denge gereği Kılıçdaroğlu’nun listesine aldığı İstanbul merkezli isimler de eklenince İstanbul örgütünün PM’de ciddi bir ağırlığı oldu. Kurultay öncesinde İstanbul İl Başkanı seçilen Cemal Canpolat kurultayda "sol" tonu yüksek bir konuşma yaptı. Canpolat’ın Özellikle Kürt Sorunu konusunda "geleneksel" CHP söylemi dışındaki yaklaşımı dikkat çekiciydi. Canpolat, söylediklerini, söylemden çıkararak eyleme dökmeye niyetli bir isim. Çarşamba günü CHP İstanbul İl Örgütü, Canpolat’ın liderliğinde yaklaşık 150 kişi ile barış mesajı vermek için Diyarbakır’a gidecek.
Kılıçdaroğlu'nun zor günleri
Kemal Kılıçdaroğlu şimdi bu PM içinden sayısını kendisinin belirleyeceği bir MYK oluşturacak. Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel başkanı seçilmesinden bu yana en zorlanacağı dönemin bu dönem olacağı sır değil. Önüne hedef olarak "yeniden yapılanmayı" koyan CHP’de, Genel Başkan’a rağmen PM üyesi seçilen ve blok davranma potansiyeli olan kişilerin olması Kılıçdaroğlu’nun işinini hiç de kolay olmayacağının göstergesi.
Kaynak: Al Jazeera