Tacikistan'da türban takmak ve mini etek giymek tamamen yasaklandı

Tacikistan’da ulusal kültüre aykırı kıyafetler ile çocukların bayramlık toplamak için ev ev dolaştıkları "iydgardak" adeti yasaklandı.

Tacikistan Cumhurbaşkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Parlamentoda kabul edilen "Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" ile "Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu" kanunlarında değişiklikler öngören yasayı imzaladı.

Buna göre, ulusal kültüre aykırı kıyafetlerin ticareti ve kullanımı ile çocukların ev ev gezerek bayramlık isteme adeti "iydgardak"a yasak getirildi. Değişikliklerle milli kültürel değerlerin korunması, batıl inanç ve aşırıcılığın önlenmesi, merasim ve bayramlarda israfa yer verilmemesi amaçlanıyor. Kurallara uymayanların cezalandırılmasını öngörülen yasa değişikliğinde hangi kıyafetlerin milli olmadığı ve ulusal kültüre yabancı olduğuna dair herhangi bir açıklık getirilmedi.

"Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" Yasası, düğün ve merasimlerde israfın önlenmesi amacıyla 2007’de kabul edilmişti. Geçen yıl kamuoyuna sunulan yasa değişikliği tasarısı, "kıyafet yasağı" olarak değerlendirilerek farklı tartışmalara yol açmıştı. "Gelenek ve Merasimlerin Düzenlenmesi" ile "Çocuk Eğitimi ve Yetiştirilmesi Sorumluluğu" yasa değişiklikleri, 19 Haziran’da Tacikistan Parlamentosunda kabul edilmesinin ardından imzalanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunulmuştu.

BAŞÖRTÜSÜ MÜ YASAKLANDI?

Haber7.com’un haberine göre ise Tacikistan'da başörtüsü tamamen yasaklandığı ifade edildi.

Sitede yer alan haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Tacikistan Parlamentosu, başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemeyi onayladı. Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nden iki hafta önce geçen düzenleme, önceki gün (19 Haziran) parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis'ten de onay aldı.

BAŞÖRTÜSÜNE DAİR HER ŞEY YASAKLANDI

20 yıldır Tacikistan'ın cumhurbaşkanlığını yapan İmamali Rahman'ın da yeni yasayı onaylamasıyla, "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak tanımlanan başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamı yasaklandı.

AĞIR PARA CEZALARI GETİRİLDİ

Yasayı ihlal eden vatandaşlar 7 bin 920 Tacikistan Somoni'si (yaklaşık 25 bin TL) ceza ödeyecek. Eğer yasayı hükümet yetkilileri ihlal ederse ceza 54 bin Somoni'ye (167 bin lira), dini otoriteler ihlal ederse 57 bin 600 Somoni'ye (178 bin lira) çıkacak.

GAYRİRESMİ YASAK RESMİLEŞMİŞ OLDU

Tacikistan'da başörtüsü uzun süredir gayriresmi bir şekilde yasaktı. Daha önce kamu kurumlarında başörtüsü takmanın yasaklandığı Tacikistan'da, 2007 yılında da kız öğrencilerle ilgili hem başörtüsünün hem de mini etek giymenin yasaklandığı bir düzenleme uygulamaya konmuştu. Bu yasayla birlikte başörtüsü yasağı resmileşmiş oldu.

ERKEKLERİN DE SAKAL UZATMASI GAYRİRESMİ OLARAK YASAK

Tacikistan'da, erkeklerin sakal uzatması da gayriresmi olarak yasak. Son on yılda binlerce erkek, polis tarafından zorla tıraş ettirildi. İlerleyen dönemde, erkeklerin sakal uzatması da yasaklanabilir.

TACİKİSTAN CUMHURBAŞKANI'NIN BAŞÖRTÜSÜNE BAKIŞ AÇISI

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, 2017 yılında yaptığı bir konuşmada "kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını" söylemişti. "Allah'ı kalp ile sevin." diyen Rahman, Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" tavsiye etmişti.”