Tamer Karadağlı'yı eleştiren oyuncu Alacacı'nın telefonuna el konuldu, özür dilemeye zorlandı

Ankara DT oyuncusu Gaye Filiz Alacacı, "DT Genel Müdürü Karadağlı'ya yönelik eleştirilerini geri alması için Karadağlı'nın yardımcısı tarafından üç saat boyunca bir odaya kapatılarak tehdit edildiği" gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncusu Gaye Filiz Alacacı, Ankara Cumhuriyet Savcılığına yaptığı suç duyurusunda "Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı’yı eleştirdiği için Karadağlı’nın 'danışmanı' Görkem Ali Kaya tarafından üç saat boyunca bir odada alıkonularak, sorguya çekildiğini, kendisini görüşmeye çağıran Özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan'ın da telefonuna el koyduğunu" ileri sürdü. Alacacı, Karadağlı, Kaya ve Ceyhan haklarında "hürriyeti tahdit, görevi kötüye kullanma ve haberleşmenin engellenmesi” suçlarından soruşturma başlatılarak, dava açılmasını istedi.

Arka plan
Alacacı'nın Özel Kalem Müdürü Ceyhan tarafından DT Genel Müdürlüğüne  çağrılması, oyuncunun Karadağlı’nın, Hürriyet Gazetesi'ni ziyareti sırasında sarf ettiği sözleri sosyal medyada eleştirmesinin ardından geldi.

Karadağlı 13 Eylül'de Hürriyet Gazetesi'ni ziyareti sırasında başka konular arasında DT oyuncularının çalışmalarına da değinmişti.

"Lale Devri"

Tamer Karadağlı, Hürriyet ziyaretinde çalışanlarla
"[...] Kimsenin oturup yıllarca sadece maaş alıp ama ‘ben oyuncuyum’, ‘ben tiyatrocuyum’ demesi doğru gelmiyor. Çalışmayacaksanız ‘istifa edin’ diyorum. Hakkaniyetli olmaya çok özen gösteriyorum. Birçok arkadaşımıza, ‘gidin dizi-filmlerde oynayın, para kazanın, görünür olun, isminiz marka değeri taşısın’ diyorum. Bunu destekliyorum. Herkese de izin veriyorum. Ama sözleşmelerinde ‘asli görevinizi aksatmamak’ kaydıyla. Bazı oyuncularımız 15 sene boyunca oynamamış. Dışarıda dizi çekiyor, kendi özel tiyatrosu var, maaş alıyor ama çalışmıyor. Bunlar istifa ettiler. Lale devri bitti. Sayıları çok fazla değildi. Çalışmak isteyen çok fazla oyuncu var. Çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum."
Alacacı, Karadağlı'nın bu açıklamalarını sosyal medyada eleştiren bir arkadaşınının paylaşımına “Açık hava tiyatroları, belediye salonları bedava. Oyna, 40 kişi gelsin sonra istatistiğe 4 bin kişi yaz…”  mesajıyla destek vermesinin ardından DT Özel Kalem Müdürü Ali Ceyhan tarafından kuruma görüşmeye çağrıldığını söyledi.

Alacacı suç duyurusunda Ceyhan'ın telefonunu almasından sonra kendisini "müfettiş" olarak tanıtan Karadağlı’nın "danışmanı" Görkem Ali Kaya tarafından "üç saat boyunca bir odada alıkonularak, sorguya çekildi[ğini]" belirtti.

"Sorgu" sırasında Kaya, Alacacı’ya "paylaşımın suç teşkil ettiği ve başının resmi makamlarla derde gireceği"ni söyleyerek "Karadağlı’ dan özür dilemesini" istedi. Suç duyurusunda Alacacı, Kaya'nın “Ben sizi kazanmaya çalışıyorum” şeklinde ifadelere de başvurduğunu aktardı.  Alacacı, özür dilemeyi reddetti.

Oyuncu, olanlardan sonra, avukatı aracılığıyla Karadağlı, Kaya ve Ceyhan hakkında Ankara Başsavcılığına “hürriyeti tahdit, görevi kötüye kullanma ve haberleşmenin engellenmesi” suçlarından soruşturma başlatılarak, dava açılması için suç duyurusunda bulundu.