Anayasa değişiklik teklifinin 6. maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda, altıncı maddesi 343 "Evet" oyuyla kabul edildi.
6'NCI MADDE KABUL EDİLDİ
TBMM'de görüşülen ve Cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifinin 6'ncı maddesi, 343 kabul, 137 ret, 2 boş, 1 geçersiz oyla kabul edildi.
Anayasa değişiklik teklifinin 6. maddesinin görüşmeleri sona erdi. Anayasa değişikliği teklifinin altıncı maddesine 343 kabul, 137 ret oyu verildi. 483 milletvekilinin katıldığı Oylamada 1 geçersiz, 2 boş oy çıktı.
6. maddeyle, kuvvetler ayrılığı prensibine uygun olarak yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile Bakanlar Kurulu'na kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi, yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılıyor.
BOZDAĞ: CUMHURBAŞKANI'NIN TÜM EYLEMLERİ YARGI DENETİMİNE AÇILIYOR
Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin milletin gözü önünde cereyan ettiğini söyledi.
"OHAL döneminde anayasa değişikliği görüşülemez, Meclis çalışamaz, Meclis kapatılır gibi bir kural mı var?" diye soran Bozdağ, Meclisin her şart altında çalışmakla vazifeli olduğunu, Türkiye'de anayasa yapmaya engel durum bulunmadığını ifade etti.
Teklifin, yasamanın denetimini ortadan kaldırmadığını, daha etkin ve güçlü hale getirdiğini belirten Bozdağ, "Olmayan siyasi sorumluluk ilk defa anayasaya konuluyor. Cumhurbaşkanın tüm eylemleri yargı denetimine açılıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Bozdağ, oylamaların anayasa uygun gerçekleştirildiğini, bu konuyla ilgili ihtilafların tespitinin divan tarafından yapılması gerektiğini kaydetti.