TRT spikeri Hülya Hökenek meclisi nasıl karıştırdı?
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk Devlet Bakanı Bülent Arınç’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
TRT Haber kanalında ekrana gelen 45 Dakika adlı televizyon programında 20 dakika süresince Star Gazetesi’nin tanıtımının yapılmasını ve program sunucusu Hülya Hökenek'in tavrını eleştiren Köktürk’ün verdiği soru önergesi şu şekilde:
“TRT Haber, 16 Mart'ta yeni Star'ı okurlarının önüne çıkaracak olan Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nu konuk etti. Programa Karaalioğlu'ndan çok TRT spikerinin kıyakları damgasını vurdu.
TRT Haber'in 45 dakika programında Hülya Hökenek, yeni Star gazetesine dizdiği övgülerle ekran başındaki izleyicileri şaşırtırken Mustafa Karaalioğlu'nu mest etti. Hökenek bazen bu durumu o kadar abarttı ki "Aslında ben izleyicilere de söylemek istiyorum.
Çok farklı bir gazeteyle karşı karşıya kalacaksınız. Ayın 16'sında sabah Star gazetesi aldığınızda çok farklı bir gazete bulacaksınız" sözleri ile gazetenin temsilcisi gibi konuştu.
Mustafa Karaalioğlu, Star'da yazmaya başlayacak olan uluslararası yazarların isimlerini saymaya başladığında ise Hökenek araya girdi ve bu kez yeni yazarlarla ilgili övgüler sıralamaya başladı.
PROGRAMIN 20 DAKİKASI STAR'A AYRILDI
Şaşırtıcı derecede subjektif sorular yönelten Hülya Hökenek, Mustafa Karaalioğlu'nu programa Ergenekon'daki medya operasyonunu konuşmak için çağırmıştı. En azından programın açılışındaki ifadeleri bu yöndeydi. Ancak programın 7 dakikasını Ergenekon'daki medya dalgasına, geriye kalan 20 dakikayı ise yeni Star gazetesinin tanıtımına ayırdı.
ABARTIP ELİNİ SIKTI
Programın sonuna doğru iyice gaza gelen Hülya Hökenek, "çok etkilendim, mizanpaj muhteşem" diyerek Mustafa Karaalioğlu'nun eline uzandı... Karaalioğlu önce durumu kavrayamadı sonra o da uzanıp hararetle gelen tebriği kabul etti.
Aslında TRT Haber'in başına Mustafa Karaalioğlu'nun görüşlerini aktarmak için oturmuştuk. Ancak Hülya Hökenek, söyleşide öyle öne çıktı ki Mustafa Karaalioğlu'nun sözleri ikinci plana düştü. (7 Mart 2011 İnretnet basınından)
TRT, Anayasa'mızın 133'üncü maddesine göre kamu tüzel kişiliği olarak kurulan, özerk, tarafsız bir yayın kuruluşudur. Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ilkelerine göre hareket etmesi, tek yönlü yayın yapmaması, bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevrelerinin, herhangi bir inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmaması zorunluluğundadır. 3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunu'na göre de TRT gelirlerinin yaklaşık yüzde 80'ini denetim pulu ve elektrik faturaları aracılığıyla halktan toplanan paralar oluşturmaktadır.
Buna göre;
1. TRT Star gazetesinin tanıtımı için ayırdığı 20 dakikayı, ülkemizde yayınlanan diğer gazetelerin tanıtımı için de ayıracak mıdır?
2. Yeni gazetelerin tanıtımı için TRT programlarında yer ayırıyorsa, bugünlerde yayın hayatına başlayan Aydınlık gazetesi için de tanıtım programı yapılması düşünülmekte midir?
3. 4 Mart 2011 tarihinde 85 meslek örgütünün çağrısı ile gazeteciler Ankara ve İstanbul’da Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın da aralarında olduğu meslektaşlarının gözaltına alınmasını, evlerinin, bürolarının aranarak belgelerine ve bilgisayarlarına el konulmasını protesto etti. Ankara’daki protesto eylemine çoğu gazeteci yaklaşık bin kişi katıldı. İstanbul’daki eylem daha büyük oldu, gazetecilerin dışında, demokratik kitle örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanı sıra binlerce vatandaş da katılmıştır. TRT ne yazık ki İstanbul'daki protesto eylemini görmemiş, Ankara'daki protesto eylemini ise 'bir grup gazeteci' diye 6 saniyede vermiştir. Star gazetesinin tanıtımı için 20 dakika ayıran TRT’nin, gazetecilerin tutuklanması karşısında, son yılların en büyük gazeteci protesto eylemini 6 saniyelik bir haber olarak vermesi nasıl bir yayıncılık anlayışıdır?