Türkiye'de hangi gazete kimin tarafında?
MEDYAFARESİ ANALİZ- 1 Kasım seçimleri öncesi hangi gazetede nerede duruyor? Yarınki seçime yönelik mesajlara bakarsanız her gazete tavrını netleştirmiş durumda. Bakın medyada kaç grup var?
Türk medyası ana hatlarıyla şu anda iki kampa bölünmüş durumda.
AK Parti karşıtlığı ve yandaşlığı temelinde 2 genel grup oluştu.
AK Parti'ye geleneksek olarak muhalif olan sol tandanslı gazeteler eskiden marjinal medya olarak görülürdü.
Ancak yaklaşık 50 bin tirajlı Cumhuriyet, artık Hürriyet'in de Zaman grubunun da manşetlerine etki eden güçlü bir gazete haline geldi.
Hürriyet iktidarla ilişkileri bozulup da AKP karşıtı bloka geçince, muhalefetin dozunu artırdı. Eskiden AK Parti ile kol kola olan ve Gezi olayı gibi tarihi kırılma noktalarında bile hükümeti destekleyen cemaat medyası da 17-25 Aralık sonrası sert muhalefete başladı.
Cemaat ile hükümetin ölümcül savaşında ortada ılımlı kalmaya çalışan gazeteler bile tarafını açıklama noktasına sürüklendi.
Sözcü, Cumhuriyet, Taraf, Birgün'ün sert muhalafetine Zaman, Meydan, Hürriyet ayak uydurmakta bazen geç kalsalar da AKP karşıtı kamp gündemi belirleyen taraf oldu.
Sayı olarak AKP karşıtı kamptan daha fazla gazete barındıran hükümet yanlısı gazetelerin ise gündemi belirlemekten uzak, sadece AK Parti'yi öven, pembe tablolar çizen tavrı okurlardan destek görmüyor. Tirajları da bunu gösteriyor. Dahası kraldan çok kralcı tavrın başta Erdoğan olmak üzere kimseyi çok da memnun etmediği ve bu gazetelerin etkisizliğinden şikayetçi oldukları da sır değil.
Son olarak cemaat medyasının 2 gazetesi kayyum atanarak AKP karşıtı cepheden koparıldı. Bugün ve Millet gazeteleri 2 gündür AKP yanlısı medyanın kampından yayın yapıyor. Bu gazetelerde işten atılanlar ise Özgür Bugün adıyla yeni gazete çıkardı.
Seçimden sonra oluşacak siyasi tablo, medyadaki kamplaşmanın da geleceğini belirleyecek.
İŞTE 31 EKİM 2015 TARİHİ İTİBARİYLE TÜRK MEDYASINDAKİ KAMPLAŞMANIN FOTOĞRAFI
GRAFİK: MEDYAFARESİ