Türkiye'nin İsrail’e ihracatında rekor artış: Savaş öncesine dönüldü
Gazze’de vicdanları kanatan soykırım devam ederken Ankara’nın tepkisi hamasi söylemin dışına geçmedi. İsrail’e ambargo uygulanmasına yönelik çağrıların havada kaldığı süreçte ticaret geçen ay da arttı.
Gazze’de vicdanları kanatan soykırım devam ederken Ankara’nın tepkisi hamasi söylemin dışına geçmedi. İsrail’e ambargo uygulanmasına yönelik çağrıların havada kaldığı süreçte ticaret geçen ay da arttı. ‘Gemilerle taşınan utancı bitirin’ çağrısına rağmen Türkiye’nin İsrail’e ihracatı Şubat ayında yüzde 20.7 artarak 422 milyon dolara ulaştı.
TOPLUMDAKİ BEKLENTİ HAVADA KALDI
İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü soykırımda ölenlerin sayısı 30 bini aştı. Dünyanın gözü önünde gerçekleşen katliamları durdurmaya yönelik meydanlarda yükselen sese başkentlerin pasif politikalarıyla tepkisiz kalması vicdanları yaraladı. ‘Tel Aviv’e yönelik ambargo uygulansın’ beklentisi havada kaldı. İktidarların tutumu kınamalar ve mitinglerin ötesine geçemedi. Yaşananlar İslam ülkelerinin utancı olarak görülürken, Türkiye’nin Tel Aviv’in ihtiyaçlarını gemilerle taşıması resmi rakamlara yansıdı. Muhalefetin ‘Soykırımcıya gemi gönderemezsiniz’ çağrılarına rağmen Türkiye’nin İsrail’e ihracatının arttığı bir kez daha verilere yansıdı.
SAVAŞ ÖNCESİ HACİME YENİDEN ULAŞTI
İsrail’e ihracat savaşın başladığı dönemlerde 462 milyon dolara yakındı. Ekim’de 328 milyon dolara geriledi. Kasım’da da 301 milyon dolar seviyesinde seyretti. Türkiye ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacime ulaştı. Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 34.5 artarak 429 milyon dolara çıkmıştı. Ocak ayında yüzde 18.5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20.7 artarak 422.2 milyon dolara ulaştı. Diğer yandan, İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen ilk iki ülke oldu.