Yandaş Gazetelere Ramazan Kıyağı; Kamu Bankaları İlanıyla Beslendiler

Yandaş gazeteler ramazan ayını da boş geçmedi. Türkgün, Yeni Şafak, Diriliş Postası ve Yeni Akit gazeteleri ramazan ayının ilk gününden bu yana birinci sayfasında Ziraat Katılım ilanlarıyla çıkıyor.

İktidara yakın gazeteler kamu kaynaklarından besleniyor. Ramazan ayı başladığından bu yana dört yandaş gazetenin birinci sayfalarının üst bandı Ziraat Katılım ilanlarıyla dolu. Albayrak grubuna ait Yeni Şafak, sık sık hedef gösteren haberleriyle bilinen Yeni Akit ve Diriliş Postası ve MHP’nin yayın organı gibi çalışan Türkgün gazeteleri ramazan ayının başladığı 2 Nisan’dan beri her gün okurlarının karşısına Ziraat Katılım ilanlarıyla çıktı.

3 AYRI İLAN

İlk önce “Hoşgeldin Ya Ramazan” yazan ilanlarla çıkan gazeteler daha sonra “Döviz ve Altın Dönüşümlü Kur Korumalı TL Katılım Hesabı Ziraat Katılım’da” ilanıyla ve son günlerde ise “Ramazan’da Bağış Ödemesinin Karekodu Var” ilanlarıyla çıktı. Devasa tirajları olmayan bu dört gazetenin neden tercih edildiği ise merak konusu oldu.

2021 verilerine göre de kamu bankalarından en çok ilanı yandaş gazeteler almıştı. Ziraat Katılım’dan günlerdir ilan Türkgün gazetesi kamu bankalarının en çok alan kapladığı gazete olmuştu. Yeni Şafak gazetesi bu alanda 7’nci sırada yer alırken Yeni akit ve Diriliş Postası da ilk 15 içinde yer almıştı. Aynı veriye göre kamu bankaları bazı gazetelere ise hiç reklam vermedi. Kamu bankaları Korkusuz, BirGün, Evrensel, Karar, Cumhuriyet, Millî Gazete, Sözcü, Yeniçağ, Yeni Asya ve Yeni Mesaj gazetelerine ise tek bir santim reklam vermemişti.

SİYASİ SAİKLER

İktidar destekçisi medyaya akıtılan kamu kaynakları konusunda çalışmalar yapan Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener şunları söyledi: “Bu ilan verme durumu kamu kaynaklarını aktarmanın yolu olarak kullanılıyor. Alışık olduğumuz ve sık sık karşımıza çıkan bir durum. Özellikle milli ya da ulusal duyguların ön plana çıktığı dönemde böyle anlaşmalar yapılıyor. Bu şekilde düzenli kaynak aktarılıyor. Ziraat Katılım bir katılım bankası ve müşterisi çok olan bir banka değil. Tirajları çok yüksek olmayan bu gazetelerin tercih edilmesinin ticari bir saikle yapılmadığını görüyoruz. Kamu bankaları ilanları müşteriye ulaşmak, kârını maksimize etmek için vermiyor. Bunun tersine tamamen siyasi sebeplerle veriliyor ilanlar. Burada da reklam veren siyasi tercihle tirajları düşük basını reklama boğarak kamu kaynaklarının iktidara yakın, sürekli nefret söylemi kusan yayınları finanse ediyor.”

Basının elbette sübvanse edilmesi gerektiğini ifade eden Şener şöyle devam etti: “Ama burada bir tercihten söz ediyoruz. Kamu bankalarından hiç ilan almayan sadece Basın İlan Kurumu’nun verdiği resmi ilanları alabilen gazeteler var. Örneğin BirGün 18 yıldır sadece okurlarının desteğiyle, onlara dayanarak ayakta durabilen bir gazete. Yazılı basının bu kadar sıkıntıya girdiği bir dönemde kamu kaynaklarının sadece yandaşlara akıtılması büyük bir skandal.”