Yasaklara tepki gösteren tiyatroculardan iktidara çağrı
Pandemi bahanesiyle etkinlikler tek tek yasaklanırken, AKP sosyal mesafesiz toplantılarını sürdürüyor. Yasaklara tepki gösteren Tiyatro Kooperatifi, “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve beraber çözüm üretmeye davet ediyoruz” dedi.
Pandemi gerekçe gösterilerek 14 Eylül’den itibaren açık alanlarda yapılan konser, gösteri, tiyatro, festival gibi etkinlikler bir bir yasaklanırken AKP kendi koyduğu kuralları unutmaya devam ediyor.
AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın, oğlu Hüseyin Yaman için gerçekleştirdiği 500 kişilik düğün ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Giresun’da sosyal mesafesiz düzenlediği mitingin ardından, önceki gün yine Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’daki Haliç Kongre Merkezi’nde AKP için ‘100 bin üye’ etkinliği düzenlendi. Ülke genelinde birçok sahne oyuncusu konuya dair tepki gösterirken, bir açıklama da Tiyatro Kooperatifi’nden geldi.
GEÇİCİ ÖNLEMLER YETERSİZ
BirGün'ün haberine göre, kooperatif tarafından yapılan yazılı açıklamada kısa dönemli çözümlerin var olan problemi daha da derinleştirdiğine vurgu yapıldı:
“Mart ayında verilen öncelikli ilk tedbir kararıyla salonlarımız temmuz ayına kadar tamamen kapatıldı. Sahne önü ve arkasındaki binlerce çalışan, 6 aydır gelir elde edememekte; ekonomik olarak çok zor zamanlardan geçmektedir. Oluşturulan geçici önlemler de ne yazık ki yetersiz kalmaktadır.
Bu karar; belediyeler ve özel sektörle beraber, sahne sanatlarına destek amaçlı üretilen açık hava sahnelerinde yer alma imkânını da ortadan kaldırarak sahne sanatları alanının son umudunu da tüketmiştir. Kuşkusuz ki salgın koşullarında toplumun her bir zerresi çeşitli ölçülerde yara almış ve almaya devam etmektedir.
Ancak bu gibi olağanüstü koşullara çözüm üretmesi gereken yegâne yapı, devlet mekanizmasıdır. Gerçek ve planlı risk yönetimi, ancak bu mekanizmayı işler kılmakla uygulanabilir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına sorumlu davranma çağrısında bulunan Tiyatro Kooperatifi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Seyircimizin, oyuncularımızın ve emekçilerimizin sağlığı bizler için her şeyden önemli. Lakin temmuz ayı itibarıyla, kontrollü serbestlik kapsamında Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen tüm tedbir koşullarına uyulmasına rağmen; yayınlanan genelgeyle yasaklanan düğün, kına gecesi, nişan, nikâh, sünnet düğünü vb. eğlencelere, ‘tiyatro’ etkinliklerinin de salt eğlence olarak görülüp dâhil edilmesi bizleri derinden yaralamıştır.
Bu konuda iş birliği yaparak, acil önlem ve kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Aksi halde çok yakın bir zamanda tüm alanın çöküşüne şahitlik edeceğiz. Buna engel olmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve beraber çözüm üretmeye davet ediyoruz.”
Tiyatro Kooperatifi’nin talepleri ise şöyle oldu:
Salgın dönemine özel acil bir yardım fonu oluşturularak var olan krizin hafifletilmesi,
Sahne sanatlarının ayakta kalması için gereken maddi koşulların oluşturulması,
Var olan sahnelerin ayakta kalabilmesi ve seyirciyle buluşabilmesi için salonlarda standardın oluşturulması.
SANATÇILAR DA TEPKİ GÖSTERDİ
Öte yandan birçok sanatçı da konuya tepki gösterdi. Tiyatro oyuncularının sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar şöyle:
Genco Erkal, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliği paylaşarak şöyle yazdı: Bu Covid-19’un en vahim etkisi, bazı yöneticilerin beyninde tutukluk yapıyor. Kapalı salonlarda sinema, tiyatro gösterileri sürüyor, açık havada sosyal mesafeli gösteriler yasak. Saltanat mitinglerine evet, tiyatroya hayır. Anlayan varsa beri gelsin.
Füsun Demirel: Tiyatro bir meslektir, yani eğlence değildir. Düğün dernek gibi keyfi hiç değildir. Binlerce insan tiyatroyla geçimini sağlar. Tıpkı kapanmayan Turizm sektörü, AVM’ler, uçak şirketleri gibi ticaridir, KDV, muhtasar, gelir vergisi ödeyen kurumlardır. Biz tiyatrocular yüzyıllardır bir meslek icra ediyoruz. Binlercesi ile kocaman bir sektörüz.
Mesleğimizi maskeli, sosyal mesafeli açık ve kapalı salonlarda sürdürmek istiyoruz. Yasak yerine çözümü birlikte üretelim ve perde kapatmasın. Düğün dernek değiliz biz. Tiyatro bir ‘iş’tir. Binlerce insanın ekmek yediği bir meslek grubudur. Tiyatrolar pandemi koşullarına en hassas davranan gruptur. Çünkü sahneden her akşam doğruyu eğriyi anlatır. Yasak yerine birlikte çözüm bulmak ve lütfen perdenin kapanmasına razı olmamak lazım.
Levent Üzümcü: Tek nefes alacağımız yer açık hava oyunları ve konserleriydi. Gelen tüm seyircilere ateş kontrolü yapılıyor; maskeli bir şekilde 1,5 metre aralıklı mesafede oturuyorlardı. Size, “sizden destek bekleyen sizin gibi olsun, gölge etmeyin yeter” demiştik, onu da beceremediniz.
Hande Doğandemir: Açık hava kültür sanat etkinliklerinde çalışanlar için bir çözüm var mı? AVM’ler, uçaklar tüm kapalı mekanlar tıklım tıklım doluyken açık hava etkinlikleri neden? İlginç bir pandemi yönetimi. Aklına yatan var mı?
Sumru Yavrucuk: Neden bu yasak? Mesafeniz bize anlaşılan…