Yasaklı sitelere giriş için VPN kullananlar fişleniyor mu?

Özellikle sosyal medya kesintilerinde kullanıcılar, VPN üzerinden yasağı aşıyor.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, internet kesintileri sırasında sanal ağ VPN’i kullananları fişlemediklerini dile getirerek “VPN’in sadece terör gibi amaçlarla kullanımını kısıtlıyoruz, herhâlde buna da kimsenin itirazı olmaz” dedi.

ULAŞTIRMA Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, sosyal medya kesintilerinde yoğun bir şekilde kullanılan VPN’le (sanal özel ağ) ilgili ilk kez konuştu ve VPN kullanıcılarını fişlemediklerini söyledi. Aslan, internet ve sosyal medya kesintileriyle ilgili olarak ise Fransa’yı örnek gösterdi.

‘BİZE YAKIŞMIYOR’ DEDİNİZ

Bakanlığının bütçe görüşmelerinde muhalefet vekillerinin son dönemde internet ve sosyal medyanın kesilmesine yönelik eleştirileri yanıtlayan Arslan, mahkeme kararı veya özellikle güvenlik gerekçesiyle kesintiler yapılabildiğini, bunların da hukuka uygun olduğunu savundu. Arslan şunları söyledi: “Facebook, Twitter yasağı bize yakışmıyor dediniz, birçok arkadaşımız söyledi. BTK’nın söz konusu yasa dışı içeriklerle mücadelesi çerçevesinde zaman zaman engellemeler olabiliyor. Buna çocuk cinsel istismarı, müstehcenlik, kumar gibi siteler de dâhil olmak üzere. Ancak yine kişilerin hayatının gizliliği ve kişisel hakların ihlali konusunda da zaman zaman işlemler ve mahkemeler karar veriyor. Özellikle millî güvenliğe, kamu düzenine suç işlenmesinin önlenmesine yönelik yapılan işlemlerde de tabii mümkün mertebe insanımızı mağdur etmemek için olağanüstü bir gayret sarf ediyoruz. Ama kamu güvenliğini, kamu düzenini çok çok önemsediğimiz örnek gösterdiğimiz ülkelerin başında Fransa geliyor. Fransa’da da bu tip uygulamaların yapıldığını sadece Fransa’yı örnek verdim, birçok ülkede bunların yapıldığını söylüyoruz.”

TERÖRLE İLGİLİ ÖNLEM


 Ancak geçtiğimiz hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun operatörlerden VPN servislerini engellemesini istediği bilgisi basına yansımıştı. Arslan bu haberlerle ilgili olarak da, “VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil, bu doğru bir ifade değil. Alınan tedbirlerle VPN’in sadece terör gibi amaçlarla kullanımlarının kısıtlanmasına yöneli. Ona da herhâlde kimsenin itirazı olmaz” açıklamasında bulundu. Arslan, internet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.

Haftada 500 siber saldırı oluyor
ULAŞTIRMA Bakanı Arslan’a siber saldırılar da soruldu. Arslan, 15 Temmuz sonrası bu saldırıların arttığını rakamlarla anlattı. 8-14 Temmuz haftasında 183 adet siber saldırı olduğunu açıklayan Arslan, “Ancak daha sonraki dönemlerde aşağı yukarı 2,5 kat artmış durumda. 5-11 Ağustos haftasında 407 adet, 12-18 Ağustos haftasında 753 adet olmuş ve eylül ekim aylarını da düşünürsek haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle ulusal siber olaylara müdahale merkezi marifetiyle de uyarı dışında bizzat 622 siber olaya da bizzat müdahale edilmiş” bilgilerini vekillerle paylaştı.

Telekom’u izliyoruz
BAKAN Arslan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in sorusu üzerine de Telekom’la ilgili gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Son günlerde gündeme gelen borcun Oger Telekom’a ait olduğunu belirten Arslan, şunları söyledi: “Telekom’un işleyişini, mali durumunu özellikle etkilemediğini vurgulamakta fayda var. Telekom kredibilitesi ve mali durumu gerçekten çok kuvvetli. Buna rağmen ortakların kendi borçlarının ileride Telekom’a sorun yaratmaması ve Telekom’un korunması amacıyla biz de bütün adımları etap etap yakından takip ediyoruz... Zaten 10 sene sonra süre doluyor, şirket bizim ve şirketin devredildiği anda da o güne kadar yapması gereken yatırımları yaparak günün teknolojisine uygun olarak sistemini ve hayatiyetini devam ettirmesi lazım. Bunların takibini özellikle yapıyoruz. Aksi takdirde mevcut durumuyla devam ederse on sene sonra göreceli olarak diğer şirketlere göre çok daha geride kalmış olacaktır. Bunun takip edildiğini özellikle vurgulamak isterim.”