Yenidoğan çetesi iddianamesi: Medicalpark'a denetime bile gitmemişler,

"Yenidoğan" iddianamesinde hemşirenin telefon görüşmesi: "Medicalpark'a denetime gitmemişler, onlar AKP'de zaten; Memorial'a da gitmemişler"

"Yenidoğan çetesi" soruşturmasında, Özel Reyap Hastanesi’nde çalışan tutuklu sanık hemşire Hasan Gök’ün, Sağlık Bakanlığı denetimleriyle ilgili “Medicalpark grupları AKP’de zaten. Onlara gitmediler. Memorial gruplarına da gitmemişler, sordurdum” ifadeleri iddianameye yansıdı.

İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, “İddianamede adı geçen 19 hastaneden 10 tanesinin ruhsatı iptal edilmiş. Ama geri kalanların özelliği ne? Geri kalan hastaneleri kim koruyor?" dedi. 

İstanbul’da bebekleri anlaşmalı hastanelere sevk ederek haksız kazanç sağlayan ve ihmali davranışlarda bulunarak ölmelerine neden olan "yenidoğan çetesi" hakkında hazırlanan iddianamede yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, suça konu 197 eylem sıralandı. “Şüphelilerin hastanelere denetimleri önceden haber aldığı” ifade edilen söz konusu iddianamede AKP’ye yakınlığıyla bilinen bazı özel hastanelerin denetlenmediği belirtildi. 

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre; söz konusu bilgi, iddianamedeki bir telefon konuşması ile ortaya çıktı. Soruşturmada adı geçen ve ruhsatı iptal edilen Özel Reyap Hastanesi’nin tutuklu hemşiresi Hasan Basri Gök, Avcılar Hospital’de çalışan hemşire Serenay Şenkalaycı ile denetimlere ilişkin yaptığı konuşmada, "birçok özel hastanenin denetlendiğini ama AKP’ye yakınlığıyla bilinen hastanelere denetim yapılmadığını" söyledi.

"Medicalpark grupları AKP’de zaten"

İddianameye göre Gök şöyle dedi:

"Mehmet abi öyle dedi. Şafak’ta var (denetim) dedi. Silivri Anadolu’ya da gitmişler. Beylikdüzü Kolon’a gitmişler. Medicalpark grupları AKP’de zaten. Onlara gitmediler, sordurdum. Memorial gruplarına da gitmemişler, sordurdum.”

"19 hastaneden 10'unun ruhsatı iptal edilmiş"

Söz konusu hastanelerin faaliyetlerine devam ettiği belirtilirken, İstanbul Tabip Odası’ndan Dr. Recep Koç, “İddianamede adı geçen 19 hastaneden 10 tanesinin ruhsatı iptal edilmiş. Ama geri kalanların özelliği ne? Geri kalan hastaneleri kim koruyor? Bu hastane sahiplerinde AKP’li olduğu görülürse, acaba birilerinin daha mı çok siyasi nüfuzu fazla?”dedi.

Koç, Cumhuriyet'e yaptığı değerlendirmede, "Acaba bu küçük hastaneler kapatılıp, büyük zincir hastanelere hasta sevkiyatı mı sağlanacak? Aynısı şehir hastanelerinde yapıldı. Bildiğiniz gibi hekim ruhsatlar araba plakaları gibi. ‘Hastane açayım’ deyip ruhsat isteyemiyorsunuz. Bir hekim kadroları var milyonlardan bahsediliyor. Acaba böyle bir olay da mı dönüyor içinde” ifadelerini kullandı.

Olayın CİMER şikâyetiyle ortaya çıktığını anımsatan Koç, şunları söyledi:

“Özel hastaneler şubesi var bakanlıkta, bunlar denetliyor. Ayrıca SGK’nin denetim ekipleri var. Bu yıllardır devam eden bir şey. Sağlık Bakanı çete ayağından konuşuyor ama kendi memurları hakkında herhangi bir disiplin soruşturması yapılmış mı? Açığa alınmış mı? Hiçbir bilgi yok.”