Başıma gelmez demeyin!

26 Temmuz 2003 gününe kadar her şey bir rüya gibiydi. Henüz 20 yaşındayken, ülkenin en popüler sporcusuydu, başarıdan başarıya koşuyordu. Ta ki belden aşağısını felç eden o korkunç kazaya kadar.

Enis Ersoy Yazar enis.ersoy@hotmail.com

Avusturyalı Hannes Kinigadner, 2 kez dünya motokros şampiyonu olan Heinz Kinigadner’in oğlu. Zengin bir aileden geliyorlar. Hannes de küçük yaşta motosikler kullanmaya başladı, 14 yaşında ilk kupasını kaldırdı. Gençti, yakışıklıydı. Katıldığı her yarışı kazanıyordu. O korkunç kaza da bir yarış sırasında yaşandı. Bir anda dünyası karardı, artık tekerlekli sandalyeye mahkumdu.

Babası, bütün imkanlarını seferber etti. Dünyanın en iyi doktorlarını Salzburg’a getirtti. Ama oğlunu ayağa kaldıramadı. Tıp dünyasının yapacağı yeni keşiflere bağladı umudunu. Çünkü 90’lı yıllarda iki bilim insanı, omurilikteki zarar görmüş hücrelerin, özel tedavi yöntemleri sonucu kendini yenileyebildiğini kanıtlamışlardı.

Kinigadner, zengin dostlarını biraraya getirdi ve 2004 yılında bir vakıf kurdu. Amacı, omurilik felçlilere tekerlekli sandalye kazandırmak değildi, bu hastalığın çaresini bulabilecek bilim insanlarına kaynak yaratmaktı. “Büyük günün yaklaştığını biliyorum” parolasıyla yola çıktı ve umudunu hiç kaybetmedi.

Wings For Life Araştırma Vakfı, kısa sürede büyük paralar topladı. Dünya üzerindeki 82 üniversitede yapılan araştırmalara ciddi kaynak sağlıyor.

Salzburg’daki kök hücre laboratuvarında da tahrip olmuş hücrelerin yerlerine yenilerini koyabilmek için geceli gündüzlü çalışan onlarca bilim insanı var.

Gelelim işin bizleri ilgilendiren yanına. Bu çalışmalara karınca kararınca destek sağlamak için önümüzde bir fırsat var. Vakfın kurucu Kinigadner’in yakın arkadaşlarından biri, kendi şirketinin tüm dünyada aynı anda bir spor organizasyonu düzenleyebileceğini söylüyor. Hem de tüm giderleri kendisinin karşılayıp, gelirlerin ise tamamının vakfa kalması şartıyla.

O firmayı aslında bütün dünya tanıyor. Çok ünlü bir marka. Ama bunu bir insanlık görevi kabul ettikleri için isimlerinin kullanılmasını istemiyorlar. Amaçları reklam yapmak değil. Onun için ben de isimlerini burada anmayacağım.

Bu yıl bu organizasyonun ikinci düzenleniyor. “Wings For Life World Run” koşusu 35 ülkede aynı anda başlayacak. Start verildiğinde katılımcılar kollarında bir çiple, yarım saat koşacak. Ardından bir araç aynı güzergahtan sabit hızla ilerleyecek, yarışmacıları yakaladıkça onları eleyecek. Ulaştığı son yarışmacı, şampiyonluk madalyasını kazanacak.

Geçen yıl, 3.6 milyon dolar gelir elde edilmiş. Bu yıl daha fazlası bekleniyor. 3 Mayıs’ta koşulacak yarışın Türkiye ayağı Alanya’da. Kayıt ücreti 50 lira. www.wingsforlifeworldrun.com adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.

İmkanınız varsa, koşuya katılmasanız bile ücreti ödeyip, kayıt yaptırın. Bunu bir bağış kabul edin, çorbada tuzunuz olsun. Unutmayın ki, tekerlekli sandalye ya da yatağa bağlanmanız için motosiklet ya da araba yarışlarına katılmanız gerekmiyor. Küçük bir ev kazasıyla bile bir anda tüm umutlarını bilim insanlarından gelecek bir müjdeyi bekleyen 3 milyon kişinin arasına katılabilirsiniz.

Hepinize sağlıklı günler.

https://twitter.com/enisersoy35

Tüm yazılarını göster