2 gün önce iktidar partisi için oldukça önemli olan, ABD’de görülen Reza Zarrab Davası ile ilgili Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile ABD’ye diplomatik nota verildi.
Öyle ki, 4 Temmuz 2003 günü, Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde başlarına çuval geçirilerek Türk Askerleri, Amerikan Askerlerince gözaltına alındığında, CHP lideri Sayın Baykal tarafından, AKP lideri Sayın Erdoğan’a, ABD’ye bunun hesabı sorulmalı denildiğinde Erdoğan, ‘diplomatik nezaketle sonuç aşıldı, ne notası veriyorsun, müzik notası mı bu’ şeklinde cevap vermişti. O zamanlar ABD’ye nazik tutumu ile bilinen bir iktidar vardı.
FETÖ Terör Örgütü ele başının Türkiye’ye iade edilmesi için ABD’ye nota verilmediği de düşünüldüğünde, iktidar partisi tarafından bu iki büyük olayın, Zarrab Davasından daha önemsiz görüldüğü anlaşılıyor.
27 Kasım’da ilk kez Jürinin de yer aldığı mahkemede ifade verecek olan Zarrab, suçlarını itiraf edip, itirafçı olacağını dile getirecek mi ve hakim bunu kabul edecek mi yakında öğreneceğiz. Zarrab’ın konuşma ihtimalinin Türkiye’yi yönetenleri rahatsız ettiği ise açık.
147 farklı ülkede, 5 binden fazla Türk tutuklu ve gözaltındayken, sadece Reza Zarrab’ın nerede olduğunu Türkiye’yi temsil eden makamların merak etmesi, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın ‘Bu Notanın özü, vatandaşımız Rıza Zarrab’ın durumu hakkında bilgi almaktan ibarettir.’ şeklindeki sözlerini boşa çıkarıyor.
Asıl sorun şu, Türkiye temeli adalet olan bir devlet olsaydı, 2003’de, Erdoğan’ın söylediği gibi, Zarrab davasını da derinliğine teşhis eder ve ona göre notayı verirdi. Ancak siyasetin arzu ve isteklerine göre şekil alan adalet, sonu Türkiye’yi etkileyecek davaları beraberinde getiriyor.
İnsan düşünmeden edemiyor, biz FETÖ ile kararlı mücadele ederken ve edilmesi için destek verirken, Fetö yapılanmasına ilişkin deliller bulunduğu gerekçesi ile tutuklanan ABD Başkonsolosluk çalışanı Metin Topuz, karşılıklılık ilkesi düşüncesiyle Zarrab için mi tutuklandı? Topuz ile ilgili soruşturmanın gizliliği ilkesi yokmuşçasına basına yansıtılan delillerden biri, Topuz’un telefonunda Zarrab ile ilgili yazışmalar olduğu haberleriydi. Şayet durum diplomatik notadan, hukuki notaya dönüştüyse, yargıyı siyasi amaçlar için kullananlar bilmeli ki, yok tarafların biribirinden farkı.
Unutulan şu ki, siyaset için değil, adalet için atılan her adım kutsaldır.