Medyafaresi.com Yazarı Anibal Güleroğlu, 2017’de dizilerin ‘En’ kadınları başlıklı yazısında çarpıcı izlenimlerini paylaştı. Dolayısıyla biz de seneyi noktalarken gündelik tempomuzun vazgeçilmezlerinden olan dizi dünyasındaki ‘En’lerimizi sıralamak istedik. Adettendir… Bir yıl biterken, ömrümüzün eksildiğini ve olayın sadece takvim değişiminden ibaret olduğunu düşünmeden, yeni yıl heyecanını her alana taşımak. Gelen yıl, sanki sihirli değneğe sahipmiş de tüm olumsuzlukları düzeltecekmiş gibi sevinçle karşılanırken umutlar tavan yapar nedense.
Medyafaresi.com yazarı Anibal Güleroğlu yazdı: 2017'de dizilere damga vuran kadınlar
Medyafaresi.com Yazarı Anibal Güleroğlu yazdı...
1
22
Her yeniliğin, başlangıcın büyük umutla karşılanması doğru mudur bilinmez ama yeni başlangıçlarda yanılgıya düşmemek adına, her bitişin ardında bıraktıklarını, hakkını vererek, gözlemleyip doğru değerlendirmek gerektiği muhakkak. Dolayısıyla biz de seneyi noktalarken gündelik tempomuzun vazgeçilmezlerinden olan dizi dünyasındaki ‘En’lerimizi sıralamak istedik. Ancak bu kez yapımlar değil karakterler üstünden başlamayı tercih ettik. Zira dizilerin can damarı, öyküye hayat veren karakter ve canlandırma gücüdür! Bunun için de en başta onların başarılarını vurgulamak lazım. Hadi bakalım…
2
22
DİZİLERDE ‘EN DİŞLİ ANA’ KİM? Ortalık ‘anne’ rolünü üsütlenmişlerle dolu olsa da ‘Ana gibi ana’ olmak herkesin harcı değil. Bu, gerçek hayatta da dizilerde de böyle. Zira analığın, çocuk büyütüp onu toplumsal klişelere göre sade suya tirit kişilikte yetiştirmekten ibaret görülme yanlışına düşülüyor çoğunlukla. Oysa ‘Ana gibi ana’ olabilmek için ahlaki değerleri aşılamanın yanı sıra öncelikle çocuğa, hayatın zorlu şartlarıyla mücadele gücünü aşılamayı bilmek, sonrasında şartları zorlayıp yaşam yolunda fırsatları değerlendirme bilinci aşılamak lazım! Yani ‘Anne’ dediğin kişi, kapasitesini keşfetmeden rutini yaşayan sünepeler yerine kendini olduğundan daha ileriye götürme duyarlılığındaki mücadeleci bireyler yetiştirdiğinde ‘Ana gibi ana’ oluyor.
3
22
Gel gör ki dizilerimizin ‘Anne’ figürleri çoğunlukla ya ‘çocuklarını yetiştirme’ bahanesiyle paralı erkeğin kanatları altına sığınmayı tercihe eden tiplerden ya da çocuklarına, gerçekler yerine masallar anlatmayı seçerek Polyannacılık oynayan güçlü görünümlü güçsüz karakterlerden ibaret. Tabii bir de, çocuğu hatırına erkek dayağını boynu bükük karşılayarak sözde özverili hale getirilen dizi anneleri mevcut. Anlayacağınız gerçek hayatla paralel yol alan kurgu âleminde şöyle dişe dokunur ‘Ana’ görmek binde bir kısmet olmakta. Nitekim ekranda fırtına gibi esen Fazilet Hanım da bu binde birin içinde yer alıyor!
4
22