Bugün yapılacak bir seçimde Cumhur İttifakı, 82 ile 104 arasında milletvekili kaybederken, Yeni Partilerin 50 milletvekilliği kazanacağı hesaplandı. Yeni Partilerin seçime katılmasının diğer partilerin çıkartacağı milletvekili sayısına etkisi; AKP için 60 azalma, MHP için 3 azalma, CHP için 9 artış, İYİ Parti 4 artış oluyor. HDP ve SP milletvekilliği sayısında bir değişiklik olmaz. AKP+ MHP’nin, 28.Dönem için yapılacak Genel Seçimde, Meclis çoğunluğu elde etmek için Seçim Sisteminin değiştirmek istemeleri beklenmelidir. 2020 ve 2021 yıllarında erken bir seçim olmayacağı konusundaki kanaatimizi güçlendirmektedir. Anayasa değişikliğini izleyen süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar aday olabilmesi için, muhtemelen 2022 yılında TBMM’de Erken Seçim Kararı alınmasına çalışacaklardır. Bir başka olasılık da 2023-Haziran ayında yapılması gereken seçimlerin Anayasa’nın 78. maddesine göre, “savaş sebebiyle geri bırakılmasıdır. Yapılacak ilk genel seçimde, Göçmen Seçmenlerin sonuca etkisi önceki seçimlerden çok daha fazla olacaktır. Muhalefet Partilerinin, sürekli güncellenen seçmen listelerindeki değişiklikleri iyi analiz ettikleri varsayılmaktadır. Bugün seçim olsa Yeni Partiler 50 milletvekilliği kazanırken; AKP: 203, MHP: 37, CHP: 181, İYİ: 58 ve HDP: 71 milletvekilliği çıkarıyor. Bu Cumhur İttifakının TBMM’de çoğunluğu kaybetmesi ve muhalefet partilerinin Anayasa Değişiklik önerisini halkoylamasına götürecek sayısal çoğunluğu elde etmeleri anlamına geliyor.
Bugün seçim olsa yeni partiler 50 vekil çıkarıyor
Siyasi Veri Madenciliği ve Analizi kuruluşu Polimetre, 7 farklı ittifak senaryoya göre, partilerin çıkaracakları milletvekili sayısını hesapladı. (Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber)
1
9
Siyasi Veri Madenciliği ve Analizi kuruluşu Polimetre, erken seçim tartışmalarının da yapıldığı bugünlerde ‘Üçüncü Yol’ arayışları için de nabız yoklamalarıyla dikkatleri toplayan siyaset zemininde siyasi partilerin, 87 seçim bölgesindeki geçmiş performanslarına bakılarak bugün (2020-Şubat) seçim yapılsa, alacakları hesaplanan oy oranları, bu oranlara ve 7 farklı senaryoya göre kazanacakları milletvekili sayılarını hesapladı. Bugün Seçim (2020-Şubat) olsa başlıkla çalışmaya göre, 2018-Haziran Genel Seçiminde 344 milletvekili kazanan Cumhur İttifakı olası senaryolar esas alındığında; en az 203+37=240, en çok da 221+41=262 milletvekili kazanıyor. Bu sonuç, bugün yapılacak bir seçimde Cumhur İttifakı’nın, 2018-Haziran Seçimine göre 82 ile 104 arasında milletvekilliği kaybettiğini gösteriyor. Siyasal veri analisti M. Günal Ölçer’in kurucusu olduğu Polimetre’nin “Bugün (2020-şubat) seçim olsa siyasi partilerin her seçim bölgesinde kazanacakları milletvekilliği sayılarının hesaplanması” başlıklı çalışmasından bazı bölümler şöyle. “Cumhur ittifakı için hangi senaryo olumlu” Olanaksız senaryolar içinde, Cumhur İttifakı için en olumlu olanı; AKP+MHP İttifakının karşısında, diğer partilerin ittifak yapmadan seçime katıldıkları senaryo olarak görünüyor ancak, bu senaryoda bile Cumhur İttifakı ancak, AKP: 245, MHP: 46 olmak üzere toplam 291 milletvekilliği kazanabiliyor.
2
9
“Yeni Partiler 50 milletvekili kazanıyor, muhalefete de kazandırıyor” Bugün (2020-Şubat) seçim olsa Yeni Partiler 50 milletvekilliği kazanırken; AKP: 203, MHP: 37, CHP: 181, IYI: 58 ve HDP: 71 milletvekili elde ediyor. Bu durum, Cumhur İttifakının TBMM’de çoğunluğu kaybetmesi ve muhalefet partilerinin Anayasa Değişiklik önerisini halkoylamasına götürecek sayısal çoğunluğu elde etmeleri anlamını taşıyor. Yeni Partilerin seçime katılmasıyla, AKP 60, MHP 3 milletvekilliği kaybederken, CHP 9, İYİ Parti 4 milletvekili fazladan kazanıyor. “Cumhur ittifakı düşük oy nedeniyle seçim sistemini değiştirebilir” Mevcut seçim sistemi ile yapılacak ilk genel seçimde, hiçbir senaryoya göre, AKP+MHP İttifakının Mecliste çoğunluğu elde etmeleri olasılığı gözükmemektedir. AKP+MHP İttifakının, seçim sistemini değiştirerek düşük oy oranı ile çoğunluk sağlayabilecekleri, farklı bir seçim sistemine yönelmeleri akla yakın gelmektedir. AKP+MHP’nin, 28.Dönem için yapılacak Genel Seçimde, TBMM’de çoğunluğu elde etmek için Seçim Sisteminin değiştirmek istemeleri beklenmelidir.
3
9
“Erdoğan’ın tekrar aday olabilmesi için…” Bu çalışmadaki bulgular 2020 ve 2021 yıllarında erken bir seçim olmayacağı konusundaki kanaatimizi güçlendirmektedir. Anayasa değişikliğini takiben, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar aday olabilmesi için, muhtemelen 2022 yılında TBMM’de Erken Seçim Kararı alınmasına çalışacaklardır. Bir başka olasılık da 2023-Haziran ayında yapılması gereken seçimlerin Anayasa’nın 78. maddesine göre, “Savaş nedeniyle geriye bırakılmasıdır”. Yapılacak ilk genel seçimde, Göçmen Seçmenlerin sonuca etkisi önceki seçimlerden çok daha fazla olacaktır. Muhalefet Partilerinin, sürekli güncellenen seçmen listelerindeki değişiklikleri iyi analiz ettikleri varsayılmaktadır.
4
9