Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com Özel haber Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe İlmen’in torunu, ‘Teyzem Latife’ kitabının yazarı Mehmet Sadık Öke, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, önderi Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım, Ankara’da milli mücadelenin karargahı olan ‘Direksiyon’ ya da ‘Taş Bina’nın ‘ev sahibi’ Fikriye Hanım arasında geçmiş zamandan süzülen çarpıcı ayrıntıları medyafaresi.com ile paylaştı. Bir dönemi aralarken Zübeyde Hanımın güçlü anne profiline dikkat çeken Mehmet Sadık Öke,” Zübeyde Hanım tam bir taşra oğlan anası, gelin kaynanasının modelidir. Ona göre hiçbir kadın Mustafa’sına uygun değildir. Oysa Fikriye’nin ölümüne giden süreç de baş suçlu Zübeyde Hanımdır” dedi.
Atatürk'ün büyük aşkı Fikriye'nin ölümüyle ilgili çarpıcı iddia
Medyafaresi.com özel röportaj / Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe İlmen’in torunu Mehmet Sadık Öke, Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım ve Fikriye Hanım arasında geçmiş zamandan süzülen çarpıcı ayrıntıları ilk kez Hülya Karabağlı'ya anlattı.
1
19
Fikriye Hanımın bugüne kadar yazılanların aksine zengin biri olduğunu söyleyerek ezberleri bozan Öke, Zübeyde Hanım’ın Latife Hanımı istemediğine ilişkin kamuoyunda oluşturulan genel algıyı tarihe mektupla karşı çıkıyor ve “Latife teyzem Atatürk’e bir mektubunda “Ben seninle bir yastığa baş koymadan önce annene ana dedim elini öptüm der”. Bu da Salih Bozok un anlattığının aksine Zübeyde Hanım’ın Latife’yi onaylamış olabileceği anlamını taşır. Zira bu durum Zübeyde Hanım’ın Latife’yi gelin olarak kabul ettiği anlamına gelir” dedi.
2
19
Latife Hanım ölümüne kadar onları sakladı: Elmas yüzük. Büyük taarruzun sancağı. Mehmet Sadık Öke, teyzesi Latife Hanım’ın ölümüne kadar iki hediyeyi yanından hiç ayırmadığını söyledi. Biri Zübeyde Hanım’ın hediyesi elmas yüzük. Diğeri ise başkumandan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın büyük taarruz planlarını hazırlarken ve bilfiil taarruz esnasında yanında olan sancak. Sancak, İzmir’in kurtarılmasından sonra Latife Hanım’ın daveti üzerine başkumandanlık karargahı olarak kullanılan Uşşakizade Köşkü‘ne (beyaz Köşk ) asıldı. Mustafa Kemal Atatürk, Köşk’te kaldığı sürenin sonunda Latife Hanımı büyük dayısı eski İzmir Belediye Başkanı Ragıp Paşa’dan resmen isterken ve sancağı da kendisine hediye ediyor.
3
19
Mehmet Sadık Öke, “1925’ de boşanma esnasında Latife Hanım sancağı geri vermeyerek saklamıştır. 1975’de ölümünden önce sancağı kız kardeşi olan anneannem Vecihe İlmen’e hediye etmiştir ama anneannem Vecihe İlmen bu sancağı 1990’da ölümünden iki yıl önce annem Gülümser Öke’ye hediye etmiştir. 2009 yılında annemin vefatıyla sancak benim mülkiyetime geçti” bilgisini verdi.
4
19