Ayak başparmağının diğer parmaklara doğru dışarıya eğilmesi ve tarak kemiğinin iç tarafında belirgin bir çıkıntı oluşmasıyla karakterize bir hastalık olan “Halluks Valgus”, ayak sağlığıyla ilgili önemli sorunlardan biri. Habertürk’ten Ceyda Erenoğlu’nun haberine göre bu sorunla çok sık karşılaşılıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Şafak Onbaşıoğlu, “Bu çıkıntı, sadece kemiğin dışarı doğru büyümesinden değil üzerindeki yumuşak dokunun şişmesinden de kaynaklanıyor” diyor. Ayakta ağrı, uyuşma, ayakkabı giymede güçlük, yürüme ve denge fonksiyonlarındaki bozulma ise hastalığın sonuçları arasında bulunuyor.
Ayak başparmak çıkıntısı kadınlarda erkeklerden daha çok görülüyor
Telaffuzu zor bir hastalık olan “Halluks Valgus” yani ayak başparmak çıkıntısı kadınlarda erkeklerden 2 - 4 kat fazla görülüyor. İstediğiniz ayakkabıyı giyemiyor, yürüme güçlüğü yaşıyor, ağrılarınız yüzünden çile çekiyorsanız sorunun çözümsüz olmadığını bilmeniz gerek.
1
6
KADINLAR İÇİN DAHA BÜYÜK TEHLİKE Rahatsızlık kadınlarda erkeklere göre 2 - 4 kat daha fazla görülüyor. Deformitenin sıklığı yaşla birlikte artıyor. İstatistiklere göre 15 - 30 yaş arasında yüzde 3, 31 - 60 yaş arasında yüzde 9 ve 60 yaş üzerinde yüzde 16 sıklıkta görülüyor. NEDEN OLUYOR? * Genetik * Yanlış ayakkabı seçimi * Tarak kemiğinin şekli, boyu ve açısı * Romatizma ve romatizma benzeri hastalıkların varlığı * Taban düşüklüğü gibi diğer bazı deformitelerin hastalığın oluşumunda rolü olduğu düşünülüyor.
2
6
YÜKSEK TOPUK HASTALIK NEDENİ DEĞİL Tüm şüphelerin yanında deformitenin ortaya çıkmasında rol oynadığı kanıtlanabilmiş tek faktörün genetik olduğu belirtiliyor. Halluks Valguslu hastaların yüzde 70' inin annesinde de deformite olduğu görülüyor. Yüksek topuklu ve dar burunlu ayakkabıların bozulmanın oluşmasına neden olduğu konusunda bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Bu tip ayakkabıların kullanımı ancak mevcut deformitenin ilerlemesine yol açıyor. NASIR VE AĞRI EN SIK RASTLANAN ŞİKAYETLER Hastalığın ilerleme hızı hastaya göre değişiklik gösteriyor. Zamanla bozulan eklem, başparmak yanındaki parmağın üzerine çıkmaya ve ayağın enini genişletmeye başlıyor. Genişleyen ayakta ayakkabıların baskısına bağlı olarak nasır, eklem kireçlenmesine bağlı olarak da ağrı ortaya çıkıyor. Bu durum kişinin yürüyüşünün bozulup güçleşmesine neden oluyor.
3
6
ŞİKAYETLERİ AZALTMAK İÇİN BUNLARI YAPIN Aşağıdaki önlemlerin hastada şikayetleri azaltmada etkisi olsa da deformitenin ilerlemesini durdurmakta etkisiz olduğunun unutulmaması gerekiyor. *Geniş burunlu ve alçak topuklu ayakkabılar tercih edin *Baskıyı azaltmak için ayakkabının içinde bazı ortopedik aparatlar kullanın *Ağrı ve gerginliği azaltmak için gece kullanılabilecek özel aparatlardan yararlanın *Ayakta kalma süresini azaltacak aktivite değişiklikleri yapın *Şişlik üzerine buz uygulayın ve doktorunuza danışarak ağrı kesici ilaç kullanın.
4
6