BBC Türkçe / Hayvanlar aleminde en güçlü yumruğu ve çifteyi atan canlılar sadece hızları ve becerileriyle değil, kimlikleri ile de şaşırtabiliyor insanı. Peygamberdevesi karidesi Örneğin peygamberdevesi karidesi bunlar arasında yer alıyor. Bu iş için geliştirilmiş ön uzuvlarıyla avlarına öyle güçlü yumruklar savuruyorlar ki, yumruğun etkisiyle suda ısı, ışık ve ses ortaya çıkıyor. Bazı türler özel uzantılarını zıpkın şeklinde kullanırken, bazıları da bu işi sopa kullanır gibi yapıyor. Bu karideslerin bir vuruşla akvaryumları kırdığı çok görülmüştür.
Becerileriyle şaşırtan hayvanlar
Hayvanlar aleminde en güçlü yumruğu ve çifteyi atan canlılar sadece hızları ve becerileriyle değil, kimlikleri ile de şaşırtabiliyor insanı.
1
7
Sheila Patek, Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi laboratuvarında hayvanların hızlı hareketleri konusunda çalışmalar yapıyor. Patek'in ekibi, peygamberdevesi karidesinin tavus kuşuna benzer süsleri olan türünün, 800 mikro saniyeden daha kısa bir sürede vücut ağırlıklarının 2500 katı güçle yumruk savurabildiğini tespit etti. "Bu canlılar tıpkı bir okçu gibi, vuruş öncesinde elastik enerji biriktirip sonra bunu birden bırakıyor" diyor Patek. Bunu sağlayan bağlantılı uzantıları, gücü bir sonraki uzantıya iletirken çoğaltan bir işlev görüyor ve bu gücün hedefe en şiddetli haliyle aktarılmasını sağlıyor. Karidesler kendi bölgelerini korumak için rakipleriyle bu tür yumruklaşmalara son çare olarak başvurur. Önce birbirinin gücünü anlamaya çalışırlar. İş fiziksel kavga aşamasına gelince, en fazla yumruğa dayanan karides kavgayı kazanmış oluyor.
2
7
Tuzak çeneli karıncalar Patek ayrıca tuzak çeneli karıncaları da inceliyor. Bu karıncalar ismini, avlanırken hızla kapanan çenelerinden alıyor. Anlaşmazlıklarını çözmek için antenleriyle birbirine vurup, yuvada hiyerarşik olarak kimin üstün geleceğini belirliyorlar. Arılar da karıncalar gibi antenlerini birbirine dokundurur. Ancak kimin üstün olduğunu göstermek için bu antenler yumruk gibi kullanılır. 2016'da yapılan bir araştırmada dört tuzak çeneli karıncanın anten yumruklaşması hızlı kameralarla görüntülendi. Florida'ya özgü bir türü, anteniyle rakibini saniyede 41,5 kez yumrukluyordu. Ekip, bu karıncayı "kayda geçmiş en hızlı boksör" olarak adlandırdı.
3
7
Tavşanlar Memeli hayvanlar arasında en ünlü boksörler ise kahverengi tavşanlardır. Tavşanlar baharda çiftleşme döneminde rekabet kavgalarına sık girer. Daha önce sadece erkek tavşanların bunu yaptığı sanılırdı. Oysa araştırmalar genellikle henüz çiftleşmeye hazır olmayan dişilerin ısrarcı erkek tavşanları kovmak için boksa başvurduğunu gösteriyor. Dişi tavşanların doğurganlık dönemi çok kısa olduğu için erkekler ısrarlı davranıyor.
4
7