Distopya-vari sistemde monitörler ve iz sürücüler, Çinli vatandaşların yaşamını sayısal tabanda puanlaycak. Bu puanlar bir insanı yükseltebileceği, bazı kurumlara özel erişim sağlayabileceği gibi kişinin dibe batmasına da neden olabilecek. Yanlış davranışlarda bulunan bireyler hükûmetin kara listesine alınarak, belirli kaynaklara erişim problemi yaşayabilecek; eğitim ve ulaşım gibi. Bir bireyin alacağı puan tamamen sergilediği davranışlar ve bunların çevresindekileri nasıl etkilediğine göre azalıp çoğalabilecek.
Black Mirror Çin'de gerçek oluyor! Sosyal Kredi Sistemi 2020'de başlayacak
''Aldığınız her nefesten, attığınız her adımdan haberimiz olacak.'' diyor Çin hükûmeti. Komünizm rejimiyle yönetilen ülke, ''Sosyal Kredi'' sisteminin 2020'de yürürlüğe gireceğini bildirdi.
1
4
''Bir kez yanlış yapan, her zaman kısıtlanacaktır.'' ilkesini benimseyen devlet, ''Sosyal Kredi Sistemi'' ile uyumlu ve huzurlu bir sosyalist toplumun ortaya çıkacağını düşünüyor. Asya Haber Kanalı'na göre 600 milyon yüksek teknolojili güvenlik kamerası, Çin'in 1.4 milyar vatandaşını izlemek üzere yerleştirildi bile. Bu uygulamaya maruz kalan vatandaşlardan 9 milyonunun, uçak bileti alması yasaklandı ve 3 milyon vatandaş da artık birinci sınıf uçamayacak.
2
4
Her gün ve her dakika, vatandaşların davranışları bir yapay zeka sayesinde ölçülecek ve değerlendirilecek. Faturaları zamanında ödemek, hayır kurumlarına bağışta bulunmak, geri dönüşüme destek vermek ve trafik kurallarına uymak gibi pozitif davranışlar, bireylerin puanlarını yükseltecek. Puanları yüksek olan vatandaşlar, bu sayede toplu taşımaya daha az ücret ödeme veya hastanede daha az sıra bekleme gibi önceliklere sahip olabilecekler.
3
4
Kurallara olması gerektiği gibi uymayan vatandaşlar, ağır cezalara çarptırılacaklar. Hükûmetin istediği gibi davranmamayı tercih eden bireylerin, para cezası ödemesi, eğitim hakkından men edilmesi, internet erişiminin kesilmesi ve önüne çıkan iş fırsatlarından yararlanamaması söz konusu.
4
4