Kaynak: listelist.com/ 1. James Howell’in sanal parasını çöpe atması – 6 Milyon Dolar Sanal paranın ortaya çıktığı ilk zamanlarda iş adamı James Howell 7500 para biriktirdi. İlk çıktığı zamanlarda değeri çok düşük olan bu sanal paraların değeri, 2013 yılında gelindiğinde 6 milyon doları buldu. Fakat sanal parasının bu kadar değer kazandığının farkında olmayan Howell, üzerine içki döküldüğü için sanal parayı içinde barındıran diski çöpe attı. Gelinen noktada kazandığı değerin 6 milyon dolara eriştiğini öğrendiğinde iş işten geçmişti.
Bugüne kadar iş hayatında yapılmış en pahalı 11 hata
Bugüne kadar iş hayatında yapılmış en pahalı 11 hata
1
11
2. Fransız demiryolu şirketinin dikkatli ölçüm yapmadan sipariş verdiği 2000 tren – 60 Milyon Dolar Fransız demiryolu şirketi SNCF toplu taşıma sisteminin kapasitesini arttırmak adına bir başka demiryolu şirketi RFF’nin ölçümlerini kullanarak 2014’te 2.000 tane yeni tren siparişi verdi. Fakat RFF tarafından alınan ölçümler çok dar trenlere ait olduğundan ötürü alınan 2.000 tren SNCF’nin elinde kaldı. Elinde kalan 2.000 treni kullanmak adına şirket, demir yolu ağlarını genişletmek için ekstradan kasasından 60 milyon daha harcamak zorunda kaldı.
2
11
3. NASA’nın matematik hatası yaparak Mars keşif robotunu kaybetmesi – 125 Milyon Dolar NASA birkaç yıldır, Mars İklim Uydusu projesi de dahil olmak üzere toplamda 125 milyon dolar harcadı. Maliyet, uzaydaki araştırma ve geliştirmelerden kaynaklanmaktaydı. Araştırma başlangıçta, Mars’ta iklim çalışması yapmak ve görev kontrolüne atmosfer veya yüzey değişiklikleri bildirmek için tasarlanmıştı. Hesaplama hatası nedeniyle keşif robotu ile irtibat kayboldu. Proje üzerinde çalışan farklı grupların çoğu, standart metrik ölçümler kullanırken; burada çalışanlar inç ve metre kullandı. Bu durum, koordinatların hatasına yol açtı ve Mars İklim Uydusu atmosferde aşırı alçak seyrederek yok oldu.
3
11
4. Japon hisse senedi piyasasında yazım hatası – 225 Milyon Dolar 2003 yılında Japon firması Mizuho Securities, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası üzerinden J-Com Co şirketinin bir hissesini satmak istedi. Mizuho Securities paylaşım için 610.000 ¥, yaklaşık 5.000 dolar koydu. Ama satışı yürütmekten sorumlu kişi, bir yazım hatası yaptı ve bunun yerine sadece 1 Yenden 610.000 hisse sıraladı. Hatalı sıralanan hisselerin sayısısı, J-Com Co’nin mevcut toplam hisselerinin gerçek sayısını, 40 kat geçiyordu. Tokyo Menkul Kıymetler Borsası hala Mizuho Securities’a karşı protestolarını sürdürüyor. Sonunda şirket bu hatayla yaklaşık 225 milyon dolar kaybetti.
4
11