BBC Türkçe - 20. yüzyılın en büyük arkeolojik keşiflerinden biri Çin'de oldu. Çin'in ilk imparatoru ile birlikte gömülen kil askerler 1974'te tesadüfen keşfedildi. Fakat bu askerlerin nöbetini tuttukları imparatorun mezarı çeşitli kaygılarla henüz açılmadı.
Çin imparatorunun mezarı gizemini koruyor
20. yüzyılın en büyük arkeolojik keşiflerinden biri Çin'de oldu. Çin'in ilk imparatoru ile birlikte gömülen kil askerler 1974'te tesadüfen keşfedildi.
1
8
Mart 1974'te Çin'in Shanxi eyaletinin başkenti yakınlarında bir köyde Yang Zhifa adlı çiftçi, kardeşleriyle birlikte nar ve ayva bahçelerini sulamak için bir kuyu açıyordu. Küreği kilden yapılma bir heykele çarpmış, bunu Buddha heykeli sanmıştı. Birkaç ay içinde yetkililer ve arkeoloji ekipleri buraya akın etti. Çiftçinin karşılaştığı şey 20. yüzyılın en büyük arkeolojik buluşlarından biri olacaktı. Tarlanın altında gömülü halde gerçek insan boyutunda ustaca yapılmış binlerce kilden asker heykeli bulundu. Terrakotta ordusu olarak da bilinen bu heykeller 2300 yıl öncesine, Çin'i birleştiren ilk imparator Çin Şi Huang dönemine aitti.
2
8
Bu keşfin Kültür Devrimi'nin son dönemlerine rastlaması belki de şanstı; zira 1969'da Kızıl Muhafızlar Ming imparatoru Wanli'nın Pekin yakınlarında bulunan yeraltı mezarından iskeletleri çıkarıp yakmıştı. Çin Halk Cumhuriyeti'nin turizme ve yeni müzelere yatırım yapmaya başlamasından önceydi bu. Devrimden bu yana 4000 yeni müze açıldı Çin'de.
3
8
Ziyaretçi akını Gerçek boyutuna uygun yapılan bu asker heykelleri Çin'de olduğu kadar dünyada da büyük heyecan yarattı. Eylül 2007'de bu askerler altı aylığına Londra'daki British Museum'da sergilendi. 850 bin ziyaretçi gördü sergiyi. Bu kadar çok kitleyi 1972'de Tutankamun'un Hazineleri sergisi çekmişti sadece. Terrakotta askerlerden bir kısmı 'İmparatorluklar Çağı: Çin ve Han Hanedanlıklarının Sanatı' temasıyla Çin'in 32 müzesinden 160 sanat eseriyle birlikte New York'taki Metropoliten Sanat Müzesi'nde sergileniyor. Buraya da çok sayıda ziyaretçi bekleniyor.
4
8