Deniz Salyası nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Marmara Denizini etkisi altına alan ve Marmara Denizi'nde canlı çeşitliliğini tehdit etmeye başlayan Müsilaj nedir sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Marmara Denizi'ne kıyısı olan illerin neredeyse tamamında görülen deniz salyası konusunda araştırmalar devam ediyor. Peki Deniz Salyası nedir, neden oluşur?
Deniz Salyası Nedir? Nasıl Temizlenir?
Denizi'ni etkisi altına alan halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj Marmara Denizini etkilemeye devam ediyor. Peki Deniz Salyası nedir, neden oluşur ve nasıl temizlenir?
1
3
MÜSİLAJ (DENİZ SALYASI) NEDİR? Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.
2
3
DENİZ SALYASI NEDEN VE NASIL OLUŞUR? Deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve denizlerin durgunlaşması (dalga olmaması) deniz salyasına neden oluyor. Ayrıca çevre kirliliğinin denizlere yansıması, denizlerdeki kirliliğin ve atıkların çoğalması deniz salyasının oluşmasına neden olan Fitoplanktonların da hızla çoğalmasına neden oluyor. Marmara Denizi'ndeki bu korkutucu görüntünün sebebi olan müsilajda denizin durgunluğu ve deniz suyu sıcaklığı kadar denizlerin kirliliğinin de payı var. Deniz salyasının temizlenebilmesi için rüzgarın şart olduğu uzmanlar tarafından ilk söylenenler arasında.
3
3