Tamam Shud vakası Tamam Shud vakası, Avustralya tarihindeki en ünlü gizem. 1948'de Somerton sahilinde kimliği belirsiz bir ceset bulundu. Cesedin üzerindeki kıyafetlerin etiketleri sökülmüştü. Otopsi çalışmaları sonuçsuz kalsa da, sorgu yargıcı adamın zehirlenerek öldüğünü düşünüyordu. Olayla ilgili ele geçirilebilen tek ipucu, adamın cebinden çıkan 'tamam shud' notuydu. Araştırmacılar 'tamam shud' notunun, 12'nci yüzyıldaki şiirleri konu alan nadir bir kitapta geçtiğini tespit etti. Kitapta bu cümle 'bitirildi' olarak tercüme edilmişti. Birkaç hafta sonra olayla ilgisi olmayan bir kişi, aracının arkasında bu kitabı buldu. Görülen o ki kitap, şahsın bilgisi dışında oraya konulmuştu. Kitabın son sayfasına karmaşık bir kod yazılmıştı ve bölgede görev yapan hemşirenin telefon numarası not edilmişti. Hemşire, ölüyü tanımadığını söylese de cesedi görünce baygınlık geçirdi. Hemşire, arabada çıkan kitabın bir kopyasını o dönem hayatta olan Alfred Boxall'a verdiğini söyledi. Kod üzerinde yapılan analiz sonucu, bunun akrostiş olabileceği ihtimali kuvvetlendi. Vaka çözülemedi.
Gizemi bir türlü çözülemeyen 5 esrarengiz şifre
Seri katiller, gizli ajanlar ve sandık dolusu altın! Gizli şifreler dünyasına adım atmak her şeyi mümkün kılıyor. Şifreli bir itiraf, yok olmuş bir medeniyetin ardında kalanlar ya da gizli hazinenin yerini gösteren haritalar...
1
5
Blitz şifreleri Blitz şifreleri hikayesi İkinci Dünya Savaşı'nın en şiddetli döneminde Londra'da bir bodrum katının bombalanmasıyla ortaya çıktı. Bombalanan bodrum katından, sanki Orta Dünya'dan gelmiş gibi görünen bazı kağıtlar saçıldı. Kağıtları bulan aile, notlara anlam veremedi ve saklamaya karar verdi. Kağıtlar nesiller boyu aktarıldı ve 2011 yılında kamuoyu ile paylaşıldı. Son derece abartılı bir yazıyla kaleme alınan notlarda, tuhaf semboller ve gizli şifreler yer alıyordu. Kağıt üzerinde araştırma yapan uzmanlar, iki farklı el yazısı olduğunu, bunlardan birinin tanım diğerinin ise dipnot olduğunu açıkladı. Tanımlamanın yazıldığı kağıtlarda, metnin kabataslak açıklaması, dipnotun yazıldığı kağıtlarda ise açıklayıcı alt yazılar yer alıyordu. Notların çözülmesine yönelik çabalar sonuçsuz kaldı.
2
5
D'Agapeyeff Şifresi Rus asıllı İngiliz şifre bilimci ve çizer Alexander D'Agapeyeff tarafından 1939 yılında yayınlanan Codes and Ciphers adlı orta seviye şifre kırma dergisinde, D'Agapeyeff Şifresi adlı bir şifre çözme sorusu soruldu. D'Agapeyeff Şifresi, insanlık tarihinin bir anda en sinir bozucu şifresi haline geldi. Çünkü hiçkimse çözemedi.
3
5
D-Day Şifresi Savaş şifrelerini çözmeye çalışan birçok kişi, ölü bir hayvanın gizemi daha da derinleştirmesini beklemez. Güvercin kemiklerini ayrıştıran David Martin, kripto bilimi tarihinin en büyük gizemlerinden biriyle karşılaştı. Martin 1982'de bir kuşun vücut parçalarını inceliyordu. Kuşun bacağına takılmış kırmızı metal bir parça buldu. Metal parçanın içinde, kırılması mümkün olmayan bir şifre de yer alıyordu. Şifrenin, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan en büyük muharebelerden biriyle ilintili olduğuna karar verildi. İkinci Dünya Savaşı'nın en şiddetli döneminde radyolar düşmanı dinlemek için kullanılan en basit aletlerdi. Bu sebeple iletişim amacıyla güvercinler kullanılmaya başlandı. Martin tarafından incelenen güvercin 40TW194 kodu ile etiketlenmişti. Mesajın içeriği ve Normandiya kıyılarına olan yakınlığı, şifrenin Normandiya Çıkarması ile bağlantılı olabileceği fikrini doğursa da, şifrenin gizemi çözülemedi.
4
5