Albert Einstein 14 Mart 1879 Almanya doğumlu, 18 Nisan 1955'te hayatını kaybeden deha tüm zamanların en iyi fizikçilerinden biri olarak kabul ediliyor. Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanındı. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulundu.
Görelilik Teorisi Gününde Einstein'ın Tüm Teorileri
İzafiyet (Görelilik) Teorisi Gününde Einstein'ın Tüm teorilerini sizler için derledik.
1
13
Kendisi tarafından bulunan, bilim dünyasında yeni bir çığır açan ve kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 "dünyanın en ünlü denklemi" olarak adlandırıldı. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçildi.
2
13
ÖZEL GÖRELİK KURAMI 19. yüzyılın sonlarında Michelson-Morley deneyi, ses ve başka dalga olaylarının tersine, ışık hızının referans sistemine göreceli olmadığını gösterdi. O dönemde sesin hava aracılığıyla yayıldığı gibi ışığın da esir denen gizemli bir ortamda yayıldığı düşünüldü. Einstein, ışık hızının sabit olduğunu ve ışığın yayılması için esir ortamının gerek olmadığını ve mekan zaman ve hareketin izafi olaylar olduğunu düşündü. Çalışmalarının sonucuna varırken iki ilkeyi varsaydı: görelilik ilkesi sabit hızla hareket eden bütün gözlemciler için geçerliydi ve ışığın hızı bütün gözlemciler için c'ydi.
3
13
Einstein'ın kuramı ile sabit hızla hareket eden iki gözlemcinin matematik hesap ile aynı olayın gözlemcilere göre yer ve zamanı belirlenebildi. Bu kuram, Newton'un her yerde aynı işleyen, herkes için aynı "mutlak zaman" fikrini yıktı. E=mc² düşüncesinin kökeni bu kuramdı.
4
13