2. Dünya Savaşı sırasında Hitler yönetimindeki Almanya, Norveç dağlarında kurulan tesiste ağır su adı verilen bir madde üzerine çalışmaya başladı. Bu arada ağır su veya bilimsel literatürde geçen adıyla döteryum oksit 1932'de Hugh Taylor tarafından keşfedildi. Bu maddenin alametifarikası atom bombasının yapımında kullanılabilir olmasıydı. Bunun Hitler gibi yıkımın hayranı bir lider için ne kadar önemli olacağını tahmin etmişsinizdir. Hitler, Rjukan'a kurulmasını sağladığı tesiste ağır su üzerine çalışmaları başlattı ve Almanya kısa sürede üretime geçti. Bu süreç başladığında Almanya'nın rakiplerine bakacak olursak, e önemli düşman İngiltere'ydi ve Almanlar ağır suyu kullanarak bir atom bombası üretmeyi başarırsa tehdit sadece İngilizler üzerinde olmayacaktı.
Hİtler başarılı olsa ne olurdu?
30 Nisan, adını tarihe zalim bir katil olarak yazdıran Hitler'in intihar ettiği günün yıl dönümü. Dünya tarihine bıraktığı, bugün bile silinmesi zor izler bir yana, bazı gizemli projelerine bugün bile anlam verilmekte zorlanıyor. Örneğin, Ağır Su Projesi'ni duymuş muydunuz?
1
7
Norveç dağlarına konumlanan bu tesisin varlığından İngiltere ve diğer devletlerin haberdar olması uzun sürmedi zira gizlenmesi pek mümkün değildi. Bu projeyi sonlandırabilmek öyle kolay değildi. İyi korunan bölgeye ulaşmak, Almanların yürüttüğü projeyi sonlandırabilmek başarılı bir istihbarat çalışmasına, iyi bir organizasyona mecbur bırakıyordu. İngiltere bu zorlu görev için planlar yapmaya başladı, zamanları kısıtlıydı.
2
7
Ortaya çıkan plan şöyleydi: Hitler'in felaket doğuracak tesisini yok etmek için Norveçli askerlerden oluşan bir ekip görevlendirilecekti. Karlı dağlarda bu projenin başarılı olup olmayacağı bir soru işaretiydi. İngiltere'nin sağladığı hava desteğiyle 18 Ekim 1942 günü operasyon başladı. Norveçli askerler dağlara iniş yaptı fakat tesise ulaşacakları zorlu yolu katetmeden evvel İngiliz uçaklarına iniş yapabilecekleri bir alan belirlemeleri gerekiyordu.
3
7
Askerler keşif yaparken Almanlar bir şeylerin ters gitmesinden şüphelendi ve tesis etrafındaki birlik olaydan haberdar oldu. Lokasyon için Norveçli müttefiklerinden sinyal bekleyen İngiliz uçakları vurularak düşürüldü, düşen uçaklardan sağ kalan İngiliz askerleri ise öldürüldü. Almanlar gizli operasyonun ne olduğunu anlamış ve İngiliz kanadındaki tehlikeyi yok etmişti. Fakat Almanlar Norveçli askerlerden haberdar değildi. Norveçli askerler için bu avantajın yanında çok büyük bir dezavantaj da vardı, gizli ekip, kar ve buzla kaplı bu ölümcül coğrafyada tek başına kalmıştı. Ayrıca Almanların keşfe çıkıp onları yakalaması da ihtimal dahilindeydi. Bekledikleri sürede erzakları azaldı ve hayatta kalmak için bir geyik avlamak zorunda kaldılar. Yakalanma pahasına bu yaşam ve ölüm arasındaki çizgide gidip geldiler.
4
7