Uzay ile ilgili araştırmalar günümüzde tüm hızıyla devam ederken, aslında İbn-i Sina binlerce yıl önce uzayda müthiş keşifler yapmış. Bulunan bazı belgeler İbn-i Sinan'ın binlerce yıl önce süpernovadan bahsettiğini gösteriyor...İbn-i Sina'nın astronomiyle ilgili yazıları, MS 1006 yılında gerçekleşen, dünyadan görülen en parlak süpernovalardan biri hakkında yeni bilgileri ışığa çıkardı.
İbni Sina’nın Bin Yıl Önceki Süpernova Gözlemleri Ortaya Çıktı!
Uzay ile ilgili araştırmalar günümüzde tüm hızıyla devam ederken, aslında İbn-i Sina binlerce yıl önce uzayda müthiş keşifler yapmış. Bulunan bazı belgeler İbn-i Sinan'ın binlerce yıl önce süpernovadan bahsettiğini gösteriyor..
1
12
MS 1006 yılında Orta Doğu, Avrupa, Asya, ve hatta belki de Kuzey Amerika semalarını aydınlatan yeni bir yıldız ortaya çıktı. Birçok insan bu parlayan gök cismini fark etti. Ve o zaman bunu bilmeseler de 1000 yıl önceki bu gözlemciler, kaydedilmiş en parlak süpernovalardan birine tanıklık etmişti. Bu süpernovaya SN 1006 ismi verildi.
2
12
Modern astrofizikçiler, 1000 yıl öncesinin gökyüzü gözlemcilerinden çok şey öğrendi. Bu gözlemciler arasında Mısır'daki Ali bin Rıdvan ve İsviçre'de St Gall Manastırı'ndaki Benedikt keşişler bulunuyordu. Son yıllarda astronomlar ayrıca, dünyadan 7,200 ışık yılı uzaklığındaki Lupus takımyıldızında patlamadan geriye kalanların fotoğraflarını çekmeyi başardı.
3
12
Fakat eski kaynaklardan öğrencek hala çok şey var. Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nden astrofizikçi Ralph Neuhäuser, yakın zamanda bu sefer İbn-i Sina'nın yazılarında, süpernovayla ilgili daha fazla bilgi sağlayabilecek gözlemler buldu.
4
12