Ramazanda uzun süre aç kalmak metabolizmamızı etkiliyor. Ve eğer dikkat edilmezse kilo artışlarına, sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaz aylarında tutulan oruç ile çok uzun süre aç kalacak olan bedenimiz alıştığı düzenin dışında bir sürece gireceği için metabolik hızımız düşer. Uzun süren açlıktan sonra ani ve hızlı yemek tüketimi kan şekerimizde dalgalanmalara ve yağ artışına sebep olabilir. •Kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar özellikle yoğun iftar menülerinden sonra kendimizi bitkin hissetmemize, halsizlik, yorgunluk, uyku gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzun süren açlık durumlarında baş dönmesi, gözlerin kararması, mide bulantısı, sinirlilik gibi durumlarla karşılaşılabilir. Tüm bu duygu durum bozukluklarını ve olası sağlık problemlerini yaşamamak için ramazanda sofralarınızı bilinçli hazırlamanız gerekmektedir. internethaber
İftarda yoğurt yemeyin
Ramazanda uzun süre aç kalmak metabolizmamızı etkiliyor. Ve eğer dikkat edilmezse kilo artışlarına, sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
1
11
HURMA KAN ŞEKERİNİ ARTIRIR •Açlık ile gerginleşen ruh halimizle iftar sofralarına oturduğumuzda kontrolü sağlamak güç olabiliyor. Özellikle yemek yemeyi mutluluk haline getirdiğimiz ve kendimizi yemekle ödüllendirdiğimiz için ihtiyacımızı gözetmeden fazlasıyla ve en tehlikelisi hızla yemek yiyip sofradan kalkabiliyoruz. •Ramazan ayının varoluşuna ters olan fazlasıyla zengin donatılmış sofralar, hem metabolizmanızı hem de iftar sonrası ruh halinizi yoruyor. Her besin grubundan var olan, renkli, mevsiminde yetişmiş besinlerle hazırlanmış bir iftar sofrası ihtiyacınızı karşılayacaktır. •Gün boyu düşen kan şekerinizi arttırmak için Ramazan geleneği olan hurma ile orucunuzu açmak şahane bir tercih. Hurma; yüksek lif içeriğinin yanı sıra fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1, B2, B3, B6, folik asit gibi vitamin ve mineralleri oldukça yüksek oranlarda içermektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır ve kabızlığı önler.
2
11
SUSUZLUĞA KARŞI YOĞURT DEĞİL AYRAN TÜKETİN •Yazın uzun süreli susuzluğa karşı vücudunuzu susuz bırakmayın. İftarda bir bardak su ve 1-2 adet hurma yiyerek başlayacağınız yemeğinizin ilk tercihi çorba olmalıdır. Çorba seçeneklerinde kremalı, bulyonlu çorbalardan ziyade baklagilli, sebzeli veya yoğurtlu hazırlayacağınız çorbalar tercih edilmelidir. •Çorbanın ardından 5-10 dk. ara verilmeli, iştah kontrolü sağlanmalı ve olası mide rahatsızlıkları bu şekilde engellenmelidir. •Ana yemek olarak et, tavuk ya da balık grubundan protein içeriği yüksek bir besini tüketebiliriz. Böylece almamız gereken günlük protein ihtiyacımızı kaliteli protein kaynaklarından sağlamış oluruz. Bunun dışında zeytinyağlı bir sebze yemeği ve tahıl grubundan bulgur pilavı, makarna iftarda tüketebileceğimiz besinlerdir. •En önemli probiyotik kaynaklarımızdan olan yoğurdu da ayran ya da cacık olarak tüketirsek sıvı alımımızı desteklemiş oluruz. İçecek seçeneği günlük mineral desteğini sağlayacak olan maden suyu da olabilir, az şekerli kaynatılmış taneli bir komposto da olabilir.
3
11
HAZIMSIZLIĞA KARŞI YÜRÜYÜŞ YAPIN •İftardan sonra çıkacağınız hafif tempolu bir yürüyüş ramazan ayında kilo alacağınız korkusunu yok eder. Mide ve bağırsak problemlerinizi en aza indirger, iftardan sonra tatlı kaçamaklarına izin verir. •İster istemez yoğun bir şekilde geçen iftar öğününden sonra metabolizmanızı hızlandırmak ve hazımsızlık problemlerini yok etmek için minimum 30 dakikalık yürüyüşler ramazanın vazgeçilmezi olmalıdır.
4
11