Detaylara geçmeden bir önceki içeriğimizi de şöyle bırakalım...
İşte doğru bildiğimiz ancak yanlış olduğu ortaya çıkan haber ve bilgiler!
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan, haber sitelerinde ve hatta gazetelerde kendine yer bulmuş bazı haberler gerçeği yansıtmıyor ancak ilk etapta hepimiz bunun tersi olduğunu düşündük. Gelin, bu haberler neymiş ve işin aslı nasılmış hep birlikte görelim.
1
9
"Covid-19'dan korunmak için dezenfektan tüketen 800 kişinin öldüğü iddiası" Bazı haber sitelerinde yer alan içeriklerde bir araştırmaya atıfta bulunularak Covid-19 hakkında yayılan yanlış bilgiler sebebiyle binlerce insanın hayatlarını kaybettiği iddia edildi. Bunlardan en belirginiyse Covid-19'dan korunmak için dezenfektan tüketen 800 kişinin öldüğü iddiasıydı. Ancak iddia doğru değil. İddialarda bahsi geçen makaledeki 800 sayısı İran'da belirli bir zaman diliminde alkol tüketimi sonrasında ölen toplam kişi sayısını gösteriyor. Bu sayı içinde yanlış bilgiye inanarak hayatını kaybedenler olduğu kadar, eğlence amaçlı günlük alkol tüketimi de mevcut olabilir.
2
9
The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene'deki 10 Ağustos 2020 tarihli makale, Covid-19 hakkındaki yanlış bilgilerin dünya çapında neden olduğu toplam ölüm sayısına odaklanmıyor. Genel olarak Covid-19 hakkında ortaya atılan hatalı bilgilerin, söylentilerin ve komplo teorilerinin dünya çapında yayılım alanları incelenmiş. Örneğin yapılan çalışmaya göre Hindistan, ABD ve İspanya Covid-19 hakkındaki hatalı bilgilerin yayılımında başı çeken ülkeler. Ayrıca makalede doğru bilginin yaygınlaşmasında devlet ve sağlık otoritelerinin işbirliklerinin önemi vurgulanıyor. Aslında haber merkezlerinin öne çıkardığı 800 kişi, dünya genelinde dezenfektan içerek hayatını kaybeden kişileri göstermiyor. İran’da Şubat-Mayıs 2020 ayları boyunca alkol tüketerek Covid-19'u tedavi edebileceğini düşünen 800 kişi, alkol zehirlenmesi nedeni ile hayatını kaybetmiş. Aynı nedenle 5 bin 876 kişi hastaneye kaldırılmış ve 60’ı kör olmuş. Benzer şekilde alkol tüketimi hakkındaki yanlış bilgi sebebiyle Türkiye’de de 30 kişi hayatını kaybetmiş.
3
9
"Magnezyum, B12 ve D vitaminlerinin Covid-19'un ağır geçmesini önlediğinin bilimsel olarak kanıtlandığı iddiası" sosyal medya platformu Twitter üzerinden yayılan bir iddiaya göre Magnezyum, B12 ve D vitaminleri Covid-19 hastalığının ağır geçmesini önlüyor. Paylaşım, iddianın bilimsel olarak kanıtlandığını da öne sürüyor. İddiayı paylaşan kullanıcı tweetini bir grup araştırmacı tarafından 5 Ocak ila 15 Nisan tarihlerinde yapılan ve Haziran ayında yayınlanan bir makale ve Temmuz ayında Febs Journal'da yayınlanan bir çalışmaya dayandırdı. Ancak iddia doğru değil. Makale, öne sürülen iddianın bilimsel olarak kanıtlandığı anlamına gelmiyor.
4
9