Neden kilogramı hayatımızdan çıkarmaya ihtiyaç duyduk diye soruyorsunuz, haklısınız. Kilogramın da dahil olduğu metrik sistem 19. yüzyılda Fransa'da tanımlanmıştı, tüm dünyada kullanılması için de bir ortak ölçü yöntemi geliştirilmişti. Biz bugün de bu ortak yöntemi kullanıyoruz.
Kilogramın devri bitiyor! Ağırlık ölçüsü olarak ne kullanılacak?
Kilogramla ilgili alınacak kararla 20 Mayıs 2019'a dek kilogramı hayatımızdan çıkaracağız.
1
5
Kararın alındığı Pavillon de Breteuil, şimdilerde bu ölçü birimlerinin müzesi. Ayrıca tek 'gerçek' kilogram da burada. Kullandığımız kilogramlar gerçek değil mi yani? Maalesef değil. Gelin, anlatayım. Bu gerçek kilogramın %90’ı platinyum, %10’u iridyumdan oluşuyor. Ayrıca ortak ölçü olması için onunla beraber 40 ayrı kopyası üretiliyor ve ülkelere dağıtılıyor. Her ülke kendi ölçüm mevzuatını bu kopyaya göre belirliyordu, belirledi.
2
5
Fanuslar içerisinde saklanan bu gerçek kilogram, 40 yılda bir kopyalarıyla karşılaştırıldı. Bunun sonucunda hesaba katılmayan bir şey gerçekleşti, elementlerin ömürleri gereği hayli ufak da olsa hem gerçek kilogramda hem de kopyalarında değişmeler ölçüldü. Bu değişim aslında kilogramında binde biri olan 1 gram bile değil. Fakat çok şeyi değiştiriyor.
3
5
Bilimsel ve teknik çalışmalarda gramın binde biri bile büyük önem arz ediyor, bu kilogramın değişimi için ortaya çıkan ilk sebep. Kullandığımız ağırlık birimi dünyanın her yerinde, yerçekiminin etkisiyle farklı sonuçlar verebiliyor ve daha da ilginci artık gözümüzü evrenin diğer noktalarına çevirdiğimizde kilogramla yapılacak ölçüler gezegenimiz dışında pek işleve sahip olmayabilir. Bu yüzden değişmesi ve daha tutarlı bir sabite bağlanmasına karar verildi.
4
5