Kimliği gizli tutulmak istendiği için S.M. ya da SM-046 kod adlarıyla bilinen kadın hasta, bilim dünyasında bugüne kadar rastlanan en ilginç vakalardan biriydi. Çünkü kendisine Urbach-Wiethe teşhisi konulduğu andan itibaren korku duygusu nedir bilmiyordu. On yaşından beri korkunun olmadığı bir dünyada yaşayan S.M., başkalarının hayatta cesaret edemeyeceği şeyleri gözünü bile kırpmadan yapabiliyordu. Bir yılanı ürkmeden eline alabiliyor, tarantulaya dokunabiliyor veya boğazına bıçak dayayan bir soyguncuyu sakinlikliğiyle şoka sokabiliyordu. Hatta o kadar sakindi ki, bu hali soyguncunun onu serbest bırakmasına neden olmuştu.
Korkuları tamamen yok eden hastalık: Urbach Wiethe
Korkularınızdan tamamen kurtulmak ister miydiniz? Bu, bilim adamlarının Urbach Wiethe hastalığı üzerinde yaptığı araştırmalar belki bir gün mümkün olabilir. (Hera Syndulla-Onedio)
1
7
Genetik bir bozukluk sonucu ortaya çıkan Urbach-Weithe hastalığı sebebiyle, S.M.’nin beynindeki amigdala bölgesi hasar görmüş ve korku duygusunu tamamen kaybetmişti. 44 yaşında ve üç çocuk annesi S.M., bu korku duygusundan yoksun hali ile bilim dünyasının da ilgisini çekmiş ve hastalığı ile makalelere konu olmuştu. Bilim insanları, S.M.’nin korkusunu tetikleyebilecek şeyleri araştırmaya başladı; korku filmlerini, terk edilmiş ve hayaletli diye tabir edilen mekanları ve birbirinden ürkütücü hayvanları S.M. üzerinde kullanmayı denediler. Ancak denedikleri şeylerden hiçbir sonuç alamadılar.
2
7
S.M. korkması gereken şeylere çoğu zaman gülerek tepki veriyordu. Ne kadar korktuğunu 1 ile 10 arasında puanlamasını istediklerinde ise verdiği puan genellikle 2’ydi. Araştırmalar sırasında kendisine verilen elektronik günlüğe gün içerisinde hissettiği duyguları yazması istenmişti. S.M.’nin korku duymuyor olması, diğer duygulardan da yoksun olduğu anlamına gelmiyordu. Günde 3 kere, duygu durumunu ortaya koyan 50 soruluk bir testi cevaplıyordu. Üç aylık sürecin sonunda ise S.M.’nin korku duyamadığı bir kez daha görülmüştü. Peki, S.M.'yi gerçekten korkutmanın bir yolu yok muydu?
3
7
Daha önce de pek çok araştırmaya dahil olan S.M.’nin korku duygusunu tetiklemeyi başaran ilk çalışma Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden geldi. Bu çalışma sonucunda, araştırmacılar S.M.’yi ve aynı hastalıktan muzdarip iki kişiyi korkutmayı başardılar. Deney katılanlara gaz maskesi takıldı ve yüzlerine karbondioksit gazı püskürtüldü. Bunun üzerine üç hasta da şoka girip maskeleri hemen çıkardılar. Bu durum, araştırmacıları korkular arasında bir fark aramaya yöneltti. Boğazına bıçak dayayan bir hırsız karşısında korkmazken S.M. nasıl olup da gaz maskesi yüzünden korku duyabilmişti?
4
7