MAYIS VE HAZİRANDA BEKLENTİ
Posta gazetesinin haberine göre; Ayrıca temmuz ayında açıklanacak enflasyon oranı, ilk 6 aylık yüzde 7.5’lik zammı ne kadar geçerse, o oranda fark yansıtılacak. Nisan enflasyonuyla bu fark yüzde 24.2’ye (31.7-7.5) ulaşmıştı. Yüzde 7’lik toplu sözleşme zammı artı fark ile şimdiden olası maaş artışı yüzde 31.2’yi buluyor.
Bu hesap mayıs ve haziran ayında enflasyonun eksi çıkmayacağı varsayımına dayanıyor. Merkez Bankası’nın son yayımladığı nisan ayı beklenti anketine göre de mayıs ve haziranda enflasyonun sırasıyla yüzde 2.86 ve yüzde 2.25 olacağı öngörülüyor. Mayıs itibarıyla yaz mevsiminin gıda fiyatlarında sağlayacağı rahatlamanın da katkısıyla enflasyonda düşüş beklentisi hakim.
YÜZDE 40 SEVİYESİNE DAYANACAK
Beklenti anketindeki rakamlara göre temmuzda gerçekleşmesi beklenen son 6 aylık kümülatif enflasyon oranı yüzde 38.52 olarak hesaplanıyor. Açıklanan rakamların bir miktar daha yüksek çıkması halinde bu oranın yüzde 40’ı bulması olasılıklar dahilinde. Öte yandan toplu sözleşme görüşmesi bulunmayan SSK ve Bağkur emeklileri ise 6’şar aylık enflasyon ne çıkarsa o oranda zam alıyor.
İlk 4 aylık rakamlarla zam yüzde 31.7’e ulaşmış durumda. Beklenti anketi rakamlarından yola çıkarsak yine bu kesimin zammı yüzde 40 sınırına ulaşacak. SSK ve Bağkur emeklisi yılbaşında yüzde 25.46 zam almıştı.
TABAN MAAŞTA CİDDİ ARTIŞ BEKLENİYOR
Emekliye, memura ve çalışana temmuzda ek destek düzenlemelerinin yapılması da konuşuluyor. En düşük emekli maaşı ocakta 1.500 liradan, 2 bin 500 liraya yükseltilmişti. Bu maaşın 2 bin 750-3 bin liraya çıkarılması öngörülüyor. Bir ihtimal de yüksek enflasyona karşı emeklinin alım gücünü korumak için temmuzda seyyanen zam yapılabileceği yönünde. Böyle bir durumda en azından düşük maaş alan emeklinin alacağı toplam zammın yüzde 40-50 arasında olabileceği hesaplanıyor.