internetaber.com / Kendi gelenek ve göreneklerimize ait olduğunu düşündüğümüz bazı şeylerin aslında bizimle çokta alakalı olmadığını söylesek. Birçoğu Sümerlerden kalmış. İşte Sümerlerden bizlere kalan o gelenekler.
Mezarlıklara neden selvi ağacı dikilir? Sümerlerden kalan geleneklere çok şaşıracaksınız
Kendi gelenek ve göreneklerimize ait olduğunu düşündüğümüz bazı şeylerin aslında bizimle çokta alakalı olmadığını söylesek. Birçoğu Sümerlerden kalmış. İşte Sümerlerden bizlere kalan o gelenekler.
1
13
1. Nevruz: Kutsal Evlilik Nevruz bir Sümer ritüelidir ve tüm toplumlara da Sümer’den yayılmıştır. Şöyle ki; Sümer’in en ünlü tanrısı Tammuz, bereket ve güneş tanrısıdır. En ünlü tanrıçası ise, bereket, toprak ve ay tanrısı olan İnanna’dır. Sümer’deki inanışa göre, soğuk ve zor geçen kışın ardından baharın gelişiyle her yıl 21 Mart tarihinde Tammuz ve İnanna evlenir. Bu evlilik kışın bitişini, topraktaki bereketlenmeyi simgeler ve her yıl bu tarihte kutlanır.
2
13
21 Mart aynı zamanda gündüz ve gecenin birbirine eşit olduğu tarihtir. Güneş tanrısı Tammuz, gündüzü; ay tanrısı İnanna geceyi simgeler ve bu geceyle gündüzün kavuşmasıdır. Tammuz ve İnanna’nın birleşmeleriyle dünyaya bolluk, bereket ve yeşillik gelirdi, hayvanlar yavrulardı. Evlilik, güneşle alakalı olduğundan ritüelde ateşin üstünden atlamakta vardır. (Ateş, güneşi simgeler.)
3
13
k defa M.Ö. 4000 yılında kutlanan bu evlilik, Mezopotamya ve Orta Asya’da Nevruz halini alıp zenginleştirilmiştir. Hristiyanların Paskalyası ve Hıdrellez’in kaynağı da bu kutsal evliliktir.
4
13