Dünyanın gözü, 9 Mayıs Pazartesi günü Rusya'nın başkenti Moskova'nın simgesi Kızıl Meydan'da olacak. Rusya, her yıl 9 Mayıs'ta İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferini kutluyor. Ukrayna'yı işgale girişen Rus lider Vladimir Putin'in vereceği mesajlar şimdiden merak ediliyor. Rus ordusu ise, Kızıl Meydan'da son provalarını yapıyor. Uluslararası haber ajansları, Moskova'dan onlarca fotoğrafı arka arkaya dünyaya servis etti. Fotoğraflarda en dikkat çekici detay, işgalin sembolü haline gelen Z harfi şeklinde uçan savaş uçakları. Rus ordusu ayrıca kıtalararası balistik füzesi YARS başta olmak üzere elindeki silahları da Kızıl Meydan'dan geçirdi. Nükleer başlık taşıyabilen uzun menzilli bombardıman uçakları Tupolev Tu-22M3'ler de yine Moskova semalarında arz-ı endam etti.
Moskova'dan Gelen Fotoğraflar Dünya Gündemine Oturdu: Gözler 9 Mayıs'ta
9 Mayıs Pazartesi günü Rusya'nın başkenti Moskova'nın simgesi Kızıl Meydan'da gerçekleşecek olan İkinci Dünya Savaşı'ndaki zaferi töreni için yapılan provadan gelen görüntüler dünyanın gündemine oturdu.
1
9
Putin'in muhtemel bir nükleer savaşta bineceği 'Kıyamet Günü' uçağı Ilyushin Il-80 de bir kez daha Kızıl Meydan'ın üstünde uçtu. Zafer Günü Rusya'da birçok aile için çok anlamlı bir bayram. Vladimir Putin'in Rusya'nın Ukrayna savaşındaki 'kazanımları'nı duyurması beklendiği için bu Zafer Günü, Rus Ordusu için de ayrı bir anlam taşıyor. Peki bugünün önemi nedir? BBC Rusça Servisi'nden Olga Ivshina'nın analizi, "İkinci Dünya Savaşı, bugüne kadarki en büyük savaştı. Savaş Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı ve 1945'te sona erdi. Savaşta on milyonlarca insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı" cümlesiyle başlıyor:
2
9
"Sovyetler Birliği bu savaşta Nazi Almanyasını yenilgiye uğratan ittifakın bir parçasıydı ve muhtemelen savaştan en çok etkilenen ülkeydi. Çünkü savaşın büyük bölümü Rusya topraklarında yaşandı. Mayıs 1945'te Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda koşulsuz teslim anlaşması imzalayarak Avrupa'da yenilgiyi kabul etti. Bu belge, kıtadaki savaşı durdurdu. Ama Asya'da Japonya'yla savaş aynı yılın Ağustos ayına kadar sürdü. SAATLER 23.01'İ GÖSTERİYORDU Mutlak teslimiyet anlaşması Berlin yakınlarında 8 Mayıs'ta imzalandı. Almanlar, yerel saatle 23.01'de tüm operasyonlarını durdurdu. Rusya'da saat gece yarısını geçmişti. Bu nedenle Zafer Günü birçok Avrupa ülkesi ve ABD'de 8 Mayıs'ta, Rusya, Sırbistan ve Belarus'ta ise 9 Mayıs'ta kutlanıyor. Zafer Günü uzun ve kanlı bir savaşı ifade ediyordu. Sovyetler Birliği'ndeki birçok aile yakınlarını kaybetti. Ama kısa bir süre sonra Zafer Günü, anma amacını aşarak devlet için ideolojik bir araca dönüştü.
3
9
18 YIL SONRA RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ Savaşın bitiminden yaklaşık 20 yıl sonrasına kadar 9 Mayıs Sovyetler Birliği'nde ulusal bayram değildi ve sadece büyük kentlerde havai fişekler ve yerel etkinliklerle kutlanıyordu. 1963'te dönemin SSCB lideri Leonid Brejnev, Nazi Almanyası'na karşı bir zafer kültü politikası uygulamaya başladı. Bazılarına göre bunun amacı ülkenin zayıflayan ideolojik temellerini ve yurtseverlik hissiyatını güçlendirmekti. 9 Mayıs'ta tüm ülkede kutlamalar ve Kızıl Meydan'da askeri tören yapılmaya başlandı. 9 Mayıs resmi tatil ilan edildi.
4
9