Müslüm Akbaş olarak başlayan hayat 1953 yılında, Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde üç çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi. Ekonomik sebeplerden ötürü ailesi Adana'ya göç edince Müslüm de küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladı. Kendi sözleriyle eğitim durumu "İlkokulu bitirdim, gerisi yok"tu. Bu arada bir arkadaşının önerisi ile halkevine de gidiyordu. Çalıştığı çay bahçesinde düzenlenen şarkı yarışmasında birinci olunca çay bahçelerinde şarkı söylemeye başladı.
MÜSLÜM GÜRSES
MÜSLÜM GÜRSES
1
40
Çukurova Radyosu ses sanatçısı Müslüm Gürses 1967 yılından itibaren Çukurova Radyosu'nda canlı olarak türkü söylemeye başladı. Bu sırada Akbaş olan soyadını Gürses olarak değiştirdi.
2
40
İlk plakla başlayan kariyer ve patlama yapan albümü 1968 yılında "Emmioğlu-Ovada Taşa Basma" isimli ilk plağını çıkardı. Bu plaktan sonra Adana'da dört plak daha çıkartan Gürses, İstanbul'a giderek 4 albüm daha çıkarttı. Fakat asıl patlamasını 1969 yılında "Sevda Yüklü Kervanlar" plağıyla yapan Gürses'in albümü 300.000 adet satarak dönemin satış rekorunu kırdı.
3
40
Konserlerden taşan dinleyici kitlesi İstanbul'a geldikten sonra ardı arkasına albümler yapan Müslüm Gürses'in her albümü ayrı bir satış rekoru kırdı. Artık gazinolarda da çıkmaya başlayan Gürses'in zaptedilemez bir hayran kitlesi oluşmaya başlamıştır. Öyle ki, konserleri sırasında izdihamdan birbirini ezen insanlardan, sanatçıyı daha iyi görmek için çıktığı ağaçtan düşen hayranları hiç eksik olmamıştır. Kendini kaptırıp vücudunu jiletle çizen bir kitle de yine bu konserlerin olmazsa olmazı olmuştur ancak Müslüm Gürses bunu hiç bir zaman tasvip etmemiş, sahneden bunu yapmamaları için hayranlarına telkinlerde bulunmuştur.
4
40