10. İran'da İdam Mangası, 1980 Jahangir Razmi'nin kışkırtıcı fotoğrafı, İran'da İdam Mangası, 1980 yılında Pulitzer kazandı fakat Razmi hak ettiği övgüyü 2006 yılına kadar göremedi. 27 Ağustos 1979'da çekilen fotoğraf İran gazetes, Ettela'at'ta isimsiz yayınlanmıştı. Razmi ise anonim olarak Pulitzer kazanan tek fotoğrafçı olmuştu. Fakat ismini yayınlamamak için iyi bir nedeni vardı. Fotoğraf Sanandaj havaalanında idam edilen Kürt militanları konu alıyor. Ateşli silah kaçakçılığı, ayaklanmaları kışkırtmak ve cinayetten tutuklanan 11 kişinin 30 dakikada hüküm giydiği olayın hemen ardından idam gerçekleştiriliyor. Hükümlü adamları dışarıya kadar takip eden Razmi ise idam mangasının bir kısmının çoktan ateş ettiği, kimininse henüz etmediği bu fotoğrafı yakalıyor. Razmi'nin adı ise yayıncı tarafından saklanıyor ki, hükümet kendisine zarar veremesin. 2006 yılında Razmi The Wall Street Journal'a fotoğrafı çekenin o olduğunu belirttiği bir röportaj verene kadar da fotoğrafın sahibi anonim kalıyor.
Tarihe tanıklık eden ödüllü fotoğrafların gerçek öyküleri
Bir fotoğrafın bin kelimeye bedel olduğu söylenir. Fakat bazı yetenekli, cesur ve şanslı fotoğrafçılar için, bir fotoğraf 15 bin dolar ödüle ve kötü şöhrete de bedel olabilir. İşte Listverse'de yer alan hikayeleriyle herkesi şaşırtan ödüllü fotoğraflar..
1
10
9. Yangın Merdiveninin Çöküşü, 1976 1976'da Son Dakika Haberleri Fotoğrafçılığı dalında Pulitzer Ödülü kazanan bu fotoğraf Stanley Forman'a ait. Forman fotoğrafı 22 Temmuz 1975 günü, bir kadın ve çocuğun çöken yangın merdiveninin düştüğü anda yakalamış. Kurbanlar ise 19 yaşındaki Diana Bryant ve 2 yaşındaki vaftiz kızı Tiare Jones. Döner yangın merdiveni yaklaşık 15 metre yukarıdaki ikiliye uzatılırken yaşanan çöküşün ardından Bryant hayatını kaybederken, Jones mucizevi bir şekilde Bryant'ın vücuduna düşerek kurtulmuş. Forman olay yerine geldiğinde kendisini zorlayıcı bir kurtarma operasyonu olacağı belli olan olayı fotoğraflamak için konuşlanmış. Yangın merdiveni çöktüğünde ise itfaiyeci Bob O'Neil, Bryant ve Jones'a uzanma sürecindeymiş. Forman düşüş gerçekleşirken fotoğraf çekmeye devam etmiş, fakat yere çarptıklarına tanıklık etmek istemediğini fark edince son anlarda arkasını dönmüş. Bu fotorğaf ayrıca Yılın Dünya Basını Fotoğrafı unvanına da sahip.
2
10
8. Heather Heyer Cinayeti, 2018 2017 yılında Ryan Kelly, Charlottesville, Virginia'daki The Daily Progress'te çalıştığı son gününü geçirirken şehirde Konfederasyon Ordusu Komutanı Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılması planlarından kaynaklanan bir protesto vardı. Gösteri sırasında beyaz ırkın üstünlüğünü savunan hareketlerle alakası bulunan bir adam protestocuların üzerine arabasını sürdü. Bu saldırı Heather Heyer'ın ölümüyle sonuçlandı. 35 kişinin araba trafından çarpıldığı anları gösteren isimsiz fotoğraf Kelly'ye Flaş Haber Fotoğrafçılığı dalında bir Pulitzer kazandırdı. Fotoğraf zamanla ülke çapında gerçekleşen gösterilerin ve yaygınlaşan ırksal gerilimlerin bir sembolü oldu. Kelly fotoğrafı çekemden önce yerel bir kahve dükkanının sosyal medya müdürü olmayı kabul etmişti fakat çalıştığı ofiste kalmayı ve sağcı mitingler kontrolden çıkarsa yardımcı olmayı tercih etti.
3
10
7. Yalnız Yahudi Kadın, 2007 Oded Balilty'ye, Batı Şerida'da Yahudi göçmenlerin İsrailli güvenlik güçlerine karşı protestolarını fotoğraflaması söylediğinde Associated Press ile çalışıyordu. 1 Şubat 2006'da çekilen fotoğraf daha sonra 2007 yılında Balilty'ye Flaş Haber Fotoğrafçılığı dalında Pulitzer kazandırdı. Balilty bu kategoride iki kere aday olmuş olsa da, ödülü kazanan tek İsrailli fotoğrafçı. Bu fotoğrafı Doğu Ramallah'taki Amona yerleşim bölgesindeyken tek bir kadının güvenlik güçlerine karşı tek başına durduğunu fark ettiğinde çekmiş. Bölgenin boşaltılması sırasında İsrailli güvenlik güçlerine direnen 200 kişi yaralanmış olsa da, güvenlik güçleri kadının üzerine yüklenirken çektiği fotoğraf ve bu yalnız kadın İsrail'deki hükümete olan karşıtlığın önemli bir sembolü oldu. Fotoğraf sadece anı değil, bütün durumu da özetliyordu.
4
10