Yıl 1956... Rıfat Ilgaz Dolmuş isimli mizah dergisinde çalışıyor. Dergi de ismi gibi dolu dolu, kimler yok ki... Patron İlhan Selçuk. Aziz Nesin'den, Çetin Altan'a yazarından çizerine, sonraki yıllarda çokça ün yapacak isimler.
Rıfat Ilgaz ve Hababam Sınıfı'nın doğuş hikayesi!
Medyafaresi yazarı Demet Sarova, Hababam Sınıfı efsanesinin ilginç hikayesini yazdı.
1
13
Rıfat Ilgaz yazı dizileri, öyküler, röportajlar, fıkralar yazıyor yazmasına da takma isimlerle. Egzoz, çamurluk, stepne, direksiyon gibi dolmuş parçalarından oluşuyor hepsi. Ilgaz, her hafta farklı bir hikaye yayınlamak yerine bir diziye başlamayı teklif ediyor patrona, ikisinin de ortak noktası olan yatılı okullarda yaşanan olayları yazma niyetinde. İlhan Selçuk'un aklına yatıyor bu fikir. Adının da Hababam Sınıfı olmasında karar kılıyorlar. Hemen o hafta yayınlanmaya başlıyor Hababam Sınıfı... Stepne imzasıyla doğuyor...
2
13
1944'te basılan ve sadece 25 gün satışta kalabilen ilk kitabı sebebiyle hapis yatan (Hapis yatma sebebi Kitabın isminin Sınıf olması, kitap kapağının kırmızı olması ve Devrim Kitapevi tarafından basılmış olması.)1940 kuşağının hızlı şairinden böylesi bir mizah çıkacağı kimsenin aklının ucundan geçmiyor. En yakınları bile bu hikayeleri Rıfat Ilgaz'ın yazdığını bilmiyor.
3
13
Kimsenin ondan şüphe etmemesi mutlu ediyor Ilgaz'ı, adını sadece şiirlerinin altında görmeyi tercih ediyor ve hatta mizah öyküsü yazmayı kendisine yakıştırmıyor. Ancak Hababam Sınıfı'nın gördüğü büyük ilgi sonrası İlhan Selçuk öyküleri bir kitapta derlemeye karar veriyor. Artık takma ismin gereksiz olduğunu kitabın Rıfat Ilgaz ismiyle basılmasında bir sakınca olmadığını söylese de Ilgaz istemiyor ve kitap Stepne ismiyle basılıyor. Ve 5 bin kitap neredeyse raflara bile konmadan su gibi satılıyor. Böylelikle Rıfat Ilgaz kitaptan ilk parasını kazanmış oluyor.
4
13