Ruanda'da 800 bin kişinin hayatını kaybettiği soykırımın 26. yılı geride kaldı. Tutsi ve Hutular arasında çıkan etnik çatışmaların üzerinden çeyrek asır geçti. Ruanda Soykırımı, İkinci Dünya Savaşı’nda gerçekleştirilen soykırımlardan sonra 20. yüzyılın sonunda meydana gelen en kanlı ve en vahşi katliam olarak anılıyor.
Ruanda Soykırımı: Ruanda'da neler oldu?
Ruanda'da uygulanan soykırımdaki rolü nedeniyle 26 yıldır aranan iş adamı Felicien Kabuga, Paris'te yakayı ele verdi. Peki Ruanda'da neler oldu?
1
11
Özellikle Fransa’nın bu soykırımda oynadığı rol tüm dünyada kabul edilirken. Fransa soykırımcılara destek olduğunu, silah verdiğini ve onları eğittiğini inkar ediyor. Belçika’nın Ruanda’dan ayrılması üzerine işgal sırası Fransa'ya gelmişti. 1990 ve 1994 yılları arasında Ruanda’nın başında bulunan Hutu Habyarimana, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Sosyal Demokrat François Mitterrand’ın da çok yakın dostuydu.
2
11
Hutular ve Tutsiler arasındaki iç savaşta Fransa, ülkedeki çıkarlarını korumak için bir Hutu olan Habyarimana’yı destekledi. Soykırım devam ederken, Fransa Hutu Ordusu’na silah sevkıyatını sürdürdü.
3
11
1990’da başlayan iç savaşı Fransa’ya rapor eden konsolosluk ve istihbarat elemanları ‘iktidarın Tutsileri katlettiğini ve katliamların soykırım riski taşıdığını’ bildiriyorlardı. Mitterand iktidarı bütün olanlara kulağını tıkamış kendi çıkarları için katliama destek vermişti. BM tarafından kurulan Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, Eylül 1998’de, Jean-Paul Akeyesu adındaki bir Ruandalıyı yargılayarak, dünyada ilk kez, tanımlanmış soykırım suçu nedeniyle mahkûmiyet kararı verdi.
4
11