Medyafaresi.com yazarı Anibal Güleroğlu ATV'nin tartışma yaratan yeni dizisi Sen Anlat Karadeniz'i masaya yatırdı. İşte o yazı: ‘Şiddet ahlâk seviyesi düşük erkeklere her zaman çekici gelmiştir’ demiş Albert Einstein… Günümüzde sürekli artan olaylar sayesinde bu sözün doğruluğunu derinden hissediyoruz maalesef. En acısı da şiddet mağdurluğunda başı çekenlerin kadın ve çocuklar olması. Ancak kadına-çocuğa yönelik saldırganlığın-tecavüzün ‘iyi hal’ saçmalığıyla masumlaştırıldığı ülkemizde şiddet alışkanlığının bununla sınırlı kalmadığı muhakkak… Şiddeti, erkekliğin şanından sayıp her durumda başvurulacak ilk yöntem olarak gören maganda zihniyet, caydırıcı ceza olmamasının da verdiği cesaretle, cinsiyet-yaş ayrımı yapmadan ortalıkta cirit atmakta. Sokak ortasında darp edilen kadını korumak isteyen gencin kalbine aldığı bıçak darbeleriyle öldürülmesi, gerçek hayatta en tazesinden bir örnek!
Sen Anlat Karadeniz mi, tecavüz ve şiddetin 50 tonu mu?
Medyafaresi.com yazarı Anibal Güleroğlu ATV'nin tartışma yaratan yeni dizisi Sen Anlat Karadeniz'i masaya yatırdı.
1
17
Tabii işin bir de dizi boyutu var… Ki, erkek söylemlerini öne çıkartan yapımların ilgi gördüğü ekranlarımızda kadına şiddet ve tecavüz olguları, öykülerin çıkış noktasında sıkça kullanılan unsurlar olmakta. Bunların dizilere malzeme yapılıp mesajcılık için kullanılması, toplumu bilinçlendirmek adına, güzel bir yaklaşım. Lakin bu noktada üstünde durulması gereken detay, şiddetin-tecavüzün nasıl yansıtılacağı ve bu çirkinliklerin devamında içeriğin nasıl şekillendirildiği! Zira toplumsal kangrene dönüşen şiddet konusu öylesine hassas ki, kaş yapayım derken göz çıkartma durumunun hâsıl olması işten bile değil. Anlayacağınız her aşamada anlatım dili ve canlandırma özeni şart.
2
17
Nitekim ATV’nin yeni dizisi ‘Sen Anlat Karadeniz’ de ilk andan itibaren şiddet-tecavüz ikilisinden malzeme üreterek varlık gösterenler kategorisinden çıktı karşımıza. İzleyicisini yoğun şiddete maruz bırakan yapımın hedefi belliydi ama önemli olan öyküdeki şiddetin temelinin nereye dayandırılacağı ve üstüne nelerin inşa edileceğiydi. Biz de işaret ettiğimiz gerçekler doğrultusunda dizinin başlangıcını izleyip yorum yapmak için ikinci bölümde neler sunacağını beklemeyi tercih ettik. Dolayısıyla şimdi gönül rahatlığıyla ‘Şiddeti bir de Sen Anlat Karadeniz’ deme vaktidir.
3
17
ÇOBAN YILDIZI’NIN KARADENİZ VERSİYONU Senaryosu, aşkı ve ilişkileri ince eleyip sık dokuyarak işlemede hayli başarılı olan Ayşe Ferda Eryılmaz ve Nehir Erdem’e ait olan ‘Sen Anlat Karadeniz’ için ilk sözümüz, dizinin kendine has yorum zenginliği ve yöresel tadı olmakla birlikte öykünün çıkış noktasında bir süre önce ekranda yer alan ‘Çoban Yıldızı’yla benzeşmesi üzerine olacak. Zühre ile Seyit’in öyküsünü anlatan ‘Çoban Yıldızı’ da anımsanacağı üzere Zühre’nin babasının para düşkünlüğüyle başlatmıştı, kadına şiddeti ve kız çocuklarının yaşadıkları mağduriyeti. Babası, Fikret Karakaya’nın yanında çalışan Zühre, kendisini görüp beğenen patrona babası tarafından satılmıştı. Adamla birlikte olmak istemeyen ve şiddet gören Zühre’nin kurtarıcısı da Fikret Karakaya’yla iş yapan taş ustası Seyit’ti.
4
17