Soma maden faciasının üzerinden 6 yıl geçti. Türkiye’nin içini yakan olay, 13 Mayıs 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding şirketi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Eynez bölgesinde işletilen kömür ocağında yaşandı. Patlamaya elektrikli ekipmanların sebep olduğundan şüphelenildi. Ocakta çıkan yangın, vardiya değişimi sırasında meydana geldi ve 787 işçi patlama sırasında yer altında kaldı. Faciada 301 madenci hayatını kaybetti. Kurtarma çalışmaları 17 Mayıs 2014 tarihinde sonuçlandı.
Soma maden faciası nedir? Soma'da neler oldu?
Manisa'nın Soma ilçesinde vardiya değişimi sırasında çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının 6. yıl dönümü. İşte Soma'da yaşananlar...
1
10
SOMA MADEN FACİASI Türkiye’nin en çok can kaybı ile sonuçlanan maden kazalarından biri olan Soma’da facianın ardından açılan davada şirketin patronlarının da aralarında olduğu 45 sanık yargılandı. Kazadan sağ kurtulan madencilerin anlattıkları facianın boyutunu gözler önüne serdi. Kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu, olayın önlenebilecekken “olumsuz ocak alt yap uygulamalar nedeniyle facia boyutuna ulaştığını” ortaya koydu. Kusura ilişkin detayların da açıklandığı raporda, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ihmali ve kusuru olduğu söylendi. Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, Temmuz 2013'te aynı işletmenin farklı bir ocağının açılışını yapmış, örnek bir işletme olduğunu belirtmişti. Türkiye'de madenciler, 2013 yılı sonunda ülkedeki tehlikeli çalışma koşullarını protesto etti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi, ilgili madenin güvenliğinin araştırılması teklifini facianın gerçekleşmesinden yalnızca yirmi gün önce reddetti.
2
10
SOMA MADEN KAZASI NASIL OLDU? Soma’da kömür madeninde vardiya değişimi sırasında, 787 işçinin bulunduğu madenin giriş kısmının 400 metre altında, saat 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın çıktı. Kömür madeninin 2 kilometrelik galerisinde çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başardılar. Ancak yaklaşık 300 işçi, çıkan yangın sebebiyle 800 metre derinlikte mahsur kaldı. Yangının etkisiyle maden ocağı zehirli dumanla doldu. Elektriklerin kesik olması sebebiyle madende bulunan asansörler çalışmadı. İlk olarak çevredeki bir maden ocağından gelen tahliye ekibi kurtarma çalışması başlattı. Kurtarma çalışmalarında toplam 27 ambulans, 3 kurtarma ekibi ve 1 helikopter görev yaptı. Olayı duyan işçi yakınları madene geldi. Kurtulmayı başaran yaklaşık 30 işçi hastaneye kaldırıldı. İşçilerin mahsur kaldığı galerilere temiz hava verildi. Dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, kazada hayatını kaybeden işçilerin yanarak değil, yangının çıkarmış olduğu karbon monoksit gazından zehirlenerek hayatlarını kaybettiklerini açıkladı. Taner Yıldız, 14 Mayıs 2014 tarihinde saat 10.30 civarında, ölü sayısının 205'e yükseldiğini, en fazla işçinin hayatını kaybettiği bir faciaya doğru ilerlediklerini ve ilerleyen saatlerde ölü sayısının artabileceğini söyledi.
3
10
Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, CNN Türk'te katıldığı bir canlı yayında madenden 250 işçinin cesedinin çıkarıldığını, 150 işçinin de aşağıda mahsur kaldığını ve olayın meydana gelme nedeninin trafoya bağlı olmadığını söyledi. Kazada hayatını kaybeden işçilerden 17'sine yapılan otopsiler sonucu, ölüm nedenlerinin karbon monoksit gazına bağlı zehirlenme olduğu açıklandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, 15 Mayıs'ta akşam saatlerine doğru yaptığı açıklama ile ölü sayısının 283'e yükseldiğini söyledi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş., 15 Mayıs gecesi olayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
4
10