Ekşi Sözlük yazarlarından polisiklikaromatikhidrokarbon, bu konuyu Türk Dizilerinin Sadece Gecekondu veya Yalıda Geçmesinin Altında Yatan Toplum Mühendisliği başlığı altında detaylıca analiz etmiş. (Onedio - Eda Aytekin) Türk dizilerinin gecekondu veya yalıda geçmesi, Türk dizilerinin orta direği hedeflemesindendir. Düşük sosyo-ekonomik düzey önüne ne koyarsanız izler zaten Neden orta direğin hedeflendiğine birazdan geleceğim. Önce nasıl hedeflediğini konuşalım. Türk televizyonlarında izlediğimiz geneli kalitesiz diziler sosyal mühendisliğin uygulamalarıdır. Genellikle toplumu bilinçaltından etkileyerek belirli bir hayat tarzına kanalize etmek için kullanılır; devletler veya üst akıl tarafından. Eğer siz sıradan yaşamınız içinde bu kavramdan bahsetmek isterseniz diye de buna sempatik bir isim takmışlar. (bkz: pop kültür)
Türk dizilerinin sadece gecekondu veya yalıda geçmesinin altında yatan şaşırtıcı sebepler
Hepimizin dizi izlerken aklından en az bir kere geçmiş olan bir detay var: Dizilerde sıkça kullanılan mekanların benzer olması.
1
9
Yalıda geçen diziler orta direğe hayalini kuracağı bir şey sunmak için dizayn edilir. Öyle ki bilinçaltında o zenginlikleri görüp özenen orta direk, en azından köşesinden bir parçasına sahip olmak için götünü yırtacak, daha çok üretip patronuna daha çok kazandıracaktır. Belki fark edilir de 500 lira zam alıp marka ayakkabı alırım diye sadece, saatlerini patronunun havuzunu ılık su, kadehini single malt Scotch ile doldurmak için harcayacaktır. Ancak gelir dağılımı adaletsizliğinin bu kadar göz önünde tutulması çeşitli açılardan tehlikeli olabilir.
2
9
İşte bu noktada gecekondu dizileriyle fakir ama mutlu hayatlar pompalanarak haline şükretmesi sağlanır. Durum dengelenir. Fakir ama mutlu yalanı insanlara yedirilerek mevcut durumlarının o kadar da kötü olmadığına inandırılır. Hatta genelde yalı hayatı ve gecekondu hayatı aynı dizi içinde yayınlanarak birbirinin olumsuz etkilerini nötrlemesi sağlanır. Sonuçta iki ucundan zıt yönlerde kuvvet uyguladığınız bir çark sorunsuzca dönecektir. Sermaye, dizileri ve sanatı çarklarını döner vaziyette tutmak için kullanmaktan çekinmez.
3
9
Arada sırada bu dizide karakterlerin sınıf geçişlerine şahit oluruz... Nadiren çok zengin olanın fakirleştiğini görürüz ve bu bize nefret ettiğimiz zenginlerle ilgili "Belki bir gün o da bunun gibi tepetaklak olur" düşüncesi için dayanak sağlar. Dikkat edin, hiçbir zengin bir fakirin elinde fakirleşmez. Yasa, başka bir zengin veya elde olmayan faktörler buna neden olur. Sıklıkla fakirin bir anda zengin olduğunu görürüz, ancak bu zenginlik genellikle ona mutluluk getirmez. Bu da bize "Fırsatlar dünyası, her an her şey olabilir, ancak yine de bak parayı buldu mutlu olmadı, ben en iyisi mi hayırlısını isteyeyim" düşüncesini pompalamak içindir. Ancak bu arada talih yoluyla olsa da, arada sırada fakirimizin ölümüne sadık olduğu bir zengin vasıtasıyla olduğu da vakidir.
4
9