İngilere, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümetleri, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresinde olduğu düşünülen milyarder işadamlarına karşı yıkıcı yaptırımlar uygulayarak yanıt verdi. Putin, müttefiklerini, özellikle de Kırım'ın ilhakından sonra ABD ve AB ülkeleriyle ilişkilerinin bozulmaya başlaması üzerine, bu tür önlemlere karşı kendilerini korumaları konusunda uyarmıştı. Ona yakın olan bu isimlerden bazıları, Putin'in tavsiyesine uyup Rusya'da yatırım yapmaya devam etti ancak diğerleri paralarını yurtdışındaki saray mülklerinde ya da futbol kulüplerinde tuttu. Şirketleri yabancı borsalarda işlem görmeye devam etti. Şimdi bu isimler modern çağlarda uygulamaya konan en kapsamlı ekonomik yaptırımlarla yüzleşirken varlıklarını ellerinde tutmak için çabalıyorlar.
Ukrayna İşgali Yüzünden Yaptırıma Uğrayan Mega Zenginler
Pek çok hükümet Rusya'nın Ukrayna işgaline yıkıcı yaptırımlarla yanıt verdi. Peki bu milyarder iş adamları neler yaşadı? İşte detaylar...
1
11
İşte bu isimler hakkında bildiklerimiz: YAPTIRIM UYGULAYAN ÜLKELER: ABD, AB, İngiltere Forbes'a göre, Putin'in en sevdiği oligarklardan biri olduğu söylenen Alişer Usmanov, aynı zamanda dünyanın en zenginleri listesinde ve tahmini serveti 17.6 milyar dolar değerinde. Eski bir profesyonel eskrimci olan Usmanov, AB tarafından "yetkili-iş adamı" olarak tanımlanıyor. Bunun sebebi, Putin'in ticari sorunlarını çözmesine yardımcı olduğunun düşünülmesi. Henüz Sovyetler Birliği'nin bir parçasıyken Özbekistan'da doğan Usmanov, bugün Rusya'da devasa büyüklükte bir holding olan USM Holdings'i yönetiyor. Holding, Rusya'nın en büyük ikinci GSM ağı MegaFon da dahil olmak üzere bünyesinde madencilik ve telekom şirketlerini barındırıyor. AB, Usmanov'a yönelik yaptırımlarını 28 Şubat'ta ilan etti ve onu ABD ve İngiltere izledi. Usmanov bu yaptırımları haksız olarak nitelendirdi ve aleyhindeki tüm iddiaların yanlış olduğunu söyledi.
2
11
Usmanov'un holdingdeki payının yüzde 50'den az olması nedeniyle USM, AB yaptırımlarından muaf tutulmayı umuyor. Yaptırımlar açıklandığında Usmanov'un annesinin adını taşıyan süperyat Dilbar, Hamburg'da bir onarımdan geçiyordu ve burada yata el konulma riski var. Usmanov'un İngiltere'de bilinen yatırımları emlak sektöründe yoğunlaşıyor. Londra'da, şehrin merkezinde Beechwood Konağı olarak bilinen 65 milyon sterlinlik kır evinin sahibi. Bununla birlikte Londra'nın hemen dışındaki Surrey'de, Sutton Place adında bir Tudor dönemi malikanesi var. Usmanov'un bu iki gayrimenkul üzerindeki hakları, İngiltere yaptırımlarıyla birlikte donduruldu. Usmanov'un iş ortağı İngiliz-İranlı iş adamı Farhad Moşiri, İngiltere Premier League'de oynayan futbol kulübü Everton'ın sahibi. Usmanov'un şirketleri USM, MegaFon ve Yota kulübün ana sponsorlarıydı ve hatta iş adamının kulüple daha yakın ilişkileri olduğu öne sürüldü. Everton Çarşamba günü söz konusu sponsorluk anlaşmalarını askıya aldı. Moşiri, USM yönetim kurulu üyeliğinden ayrıldı.
3
11
YAPTIRIM UYGULAYAN ÜLKELER: HENÜZ YOK Futbol kulübü Chelsea'nin olağanüstü başarısı nedeniyle üst düzey Rus milyarderlerinden biri olan Roman Abramoviç, muhtemelen diğer Putin müttefiklerinden daha az etkiye sahip gibi göründüğü için henüz yaptırımlara maruz kalmadı. Abramoviç'in Kremlin'de ne kadar söz sahibi olduğu çok tartışılan bir konu. Bazıları Abramoviç'in Putin tarafından hoş görüldüğünü öne sürerken bazıları ikili arasındaki ilişkinin bundan çok daha yakın olduğunu söylüyor. Abramoviç, Putin veya Kremlin ile yakın bağları olduğunu şiddetle reddediyor. Yaptırımların uygulanması senaryosunda tahmini 12.4 milyar dolarlık serveti savunmasız kalacak. İş adamı, Çarşamba günü Chelsea'yi 3 milyar sterline satmak istediğini ve Londra'daki Kensington Bahçeleri'ndeki 150 milyon sterlinlik evinin satışa çıktığını duyurdu. Abramoviç, Rusya'da Boris Yeltsin'in devlet başkanlığı dönemindeki oligarklardan biriydi ve servetini 1990'larda biriktirmeye başladı. Kariyerindeki en büyük kırılım, petrol şirketi Sibneft'i çok düşük bir fiyattan satın almasıydı. Cuma günü İngiliz Virgin Adaları açıklarında seyreden dünyanın en uzun üçüncü yatı Eclipse ve Barcelona'da demirleyen bir başka mega yat olan Solaris, varlıkları arasında. Roman Abramoviç, son yıllarda İngiltere'den uzaklaşmaya başladı. 2018'de İngiltere vizesini yenilemek için başvurmadı. Bunun yerine yeni edindiği İsrail pasaportunu Londra'yı ziyaret etmek için kullanıyor. Kriz öncesinde Chelsea'nin kendi sahasındaki tüm maçlarına giden Abramoviç, son dönemde kulübün Stamford Bridge stadyumundaki müsabakalarında nadiren görülüyor.
4
11