DW Türkçe - Kudüs insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden. Aynı zamanda uğrunda en çok savaşılan kentlerden olma özelliğini de taşıyor. Kudüs, Musevi, Hristiyan ve Müslümanlar için kutsal bir öneme sahip. Davut’un şehri Kudüs Eski Ahit’e göre, Yahuda ve İsrail’in kralı Davut Kudüs’ü bir Kenan kabilesi olan Jebusitler’den M.Ö 1000 yıllarında aldı. Yönetim merkezini Kudüs’e taşıdı, burayı başkent ve inanç merkezi yaptı. İncil’de yazıldığına göre Davut’un oğlu Süleyman, Yahve (İbranice Tanrı) adına birinci tapınağı yaptırdı. Böylece Kudüs Yahudiliğin merkezi haline geldi.
Yüzyıllardan bugüne Kudüs'ten hangi medeniyetler geçti?
Amerika'nın İsrail'in başkenti olarak tanıdığı Kudüs hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptı?
1
10
Pers hakimiyeti Babil Kralı İkinci Nebukadnezar, M.Ö 597 ve 586’da şehri iki kez fethetti. Yahuda kralı ve toplumun üst tabakasını esir alarak Babil’de gönderdi ve Süleyman Mabedi’ni yıktırdı. Daha sonra Persler şehri ele geçirince sürgündekilerin dönmesine ve mabedin yeninden yapılmasına izin verildi.
2
10
Roma ve Bizans hakimiyeti M.S 63’e kadar Kudüs Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetinde kaldı. Kentteki direniş hareketi M.S 66’da ilk Yahudi-Roma savaşına dönüştü. Savaş dört yıl sonra Roma zaferiyle ve Süleyman Mabedi’nin bir kez daha yıkılmasıyla sonuçlandı. Romalılar ve daha sonra gelen Bizanslılar şehri yaklaşık 600 yıl idare etti.
3
10
Müslümanların fethi Suriye topraklarını fetheden Müslüman orduları Filistin’e de ulaştı. İslam Halifesi Hz. Ömer’in emriyle Kudüs 637’de fethedildi.
4
10