Türkçe'ye "Ayakkabı bağı paradoksu" olarak çevirilen bu paradoks, geçmişe olan yolculukları konu alıyor.
Bootstrap nedir?
Zaman paradoksları arasında belki de en beyin yakanlarından bir tanesi olan Bootstrap Paradoksu'na göz atacağız bugün sizlerle.
1
7
Paradoksun adı, kişinin kendi ayakkabı bağından kendisini tutarak havaya kaldırması durumundaki imkansızlıktan geliyor.
2
7
Temel fikri ise şu: Geçmişe doğru bir zaman yolculuğu gerçekleşirse, zamandaki bilgiler ve nesneler aslında hiç icat edilmeden var olabilir. Takdir edersiniz ki bu, biraz imkansız bir durum. Bir örnek üzerinden gidelim. Senin bir bilim insanı olduğunu varsayalım. Bir gün çalışma odanda oturmuş, zaman makinenin taslağında bir türlü ilerleme kaydedemeyişinin verdiği dibe vurmuşlukla kendini sosyal medyaya vuruyor ve Instagram'da her gördüğün fotoğrafa seri beğeni atıyorsun. Tam o esnada, odana sana bir hayli benzeyen, ancak senden biraz daha yaşlı olan bir kişi adeta ışınlanıyor.
3
7
Gelin aranızda şöyle bir diyalog geçtiğini varsayalım: +Sen kimsin? -Ben senim de, o Instagram mı? Evleneceğin kişiyle oradan tanışacağını biliyor muydun, belki de az önce onun fotoğrafını beğendin. +Ne, kim? -Sakin sakin, evde kalıyorsun maalesef. En azından 35 yaşına kadar böyle, sonraki yıllara daha gitmedim. +1 dakika... Zaman makinesi? -Evet. Bak şimdi, zamanım az. Zaman makinesini icat etmeyi başardın. Bunlar da zaman makinesinin tamamlanmış taslakları. Bunları al, birebir gerçeğe dönüştür, zaman makinen hazır! Bütün dünya zekana saygı duyacak. Hadi kaçtım... Şimdi bir dakika durup buradaki sorunu düşünürseniz, aslında paradoksun kaynağını çok iyi anlayabilirsiniz.aman makinesini verilen taslaklara göre tamamlayıp gerçeğe dönüştürdünüz, dünya zekanızla gurur duyuyor. Gerçeğiyse sadece siz biliyorsunuz: Zaman makinesini aslında siz üretmediniz, taslaklar size verildi. Peki zaman makinesini üreten siz değilseniz, taslaklar size gelecekten geldiyse, gelecekteki haliniz taslaklara nasıl ulaştı?
4
7