Dünya çapında 400 mağazası ve 600 satış noktası olan Suudi Arabistan merkezli parfüm markası “Abdul Samet Al Qurashi”nin, İstanbul ve Ankara’da ikişer mağazası bulunuyor. Al Qurashi, 12 cc’si 200 liradan başlayarak 20 bin liraya kadar esans, 100 gramı 20 bin liraya olan tütsüler satılıyor. Tüm parfüm ve esanslarını doğal yağlardan üreten marka 6 cc’si 10 bin lira olan Kral Abdullah’ın özel parfümü de, 100 gramı 20 bin TL olan tütsüsü de satılıyor.
“Abdul Samet Al Qurashi”, Suudi Arabistan’ın 80 yıllık bir parfüm markası. Kralların ve kraliçelerin kullandığı Qurashi parfümleri, kişiye özel kokular da üretiyor. Markanın CEO’su Muhammed Al’Qurashi satışın yüzde 60’ının Arap turistlere yaptıklarını, Türklerin de özel parfümlere alıştığını söylüyor. Nişantaşı’ndaki mağazada satılan birbirinden özel nadide parfümler de mücevherden pahalı!
Krallar gibi kokmak isteyenlere
Atadan kalma formüllerle 12 cc’si 20 bin TL olan 150 yıllık ud ağacından üretilen parfüm mağazanın en değerli ürünü. Firma Suudi kralı ve kraliyet ailesi için parfüm üretiyor. Bu özel parfümler, sadece Hindistan’da bulunan 150 yıllık ud ağacından yapılıyor. Aynı esansın tütsü de satışta ve kilosu 200 bin lira. Brunei Sultanı ve eşine de 6 cc’si 5 bin lira olan özel parfüm yapıyorlar. Parfümler tamamen doğal ve saf yağdan üretilmiş. İnsan teninde 12 saat, kıyafetler üzerinde de 10 gün kalıyor. Mağazada Kabe örtüsü parfümü de satılıyor. Özel kutudaki parfümün 12 cc’lik fiyatı ise 7 bin TL.
Araplar ciroları yüzde 40 artırdı
Türkiye’deki kozmetik dükkanlarının kapısını son dönemde en çok Ortadoğulu turist aşındırıyor. Bölge ülkelerinden turistler, özellikle kozmetik alışverişini Türkiye’den yapıyor. Lüks segment parfümleri Türkiye’ye getiren kozmetik firması Enpa’nın yönetim kurulu başkanı Sima Balul, “Arap müşteri büyük bir artı Türkiye piyasası için. Cirolar Araplar sayesinde arttı, yoksa yaprak kıpırdamıyordu. Araplar’ın tatile gelmediği Ramazan ya da bayram dönemlerinde cirolar direkt düşüyor. Araplar’a göre daha önce üretim yapılmazdı, büyük üreticiler Arap tüketicilere göre artık kalıcı parfümler üretiyor. Lüks parfüm satış ciroların da yüzde 30 artış var. Ailelere göre tek seyahat edenler daha fazla harcıyor. Orta ve daha alt gelir grubu Arap turistlerin cirolara yansıması da yüzde 40 civarında” diyor. Dünya gazetesinin araştırması, Ortadoğulu turistlerin kozmetik sektörüne ciddi katkısı olduğunu gösteriyor. İran başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinden gelen turistlerin yoğun ilgisini çektiklerini kaydeden Flormar Pazarlama Direktörü Can Dilek ise, genel bir tercih olarak Ortadoğulu turistlerin toplu alışveriş yaptıklarını, Ortadoğulu turistin normal sepet ortalamasının 2-3 katı harcama yaptığını vurguluyor. Eyüp Sabri Tuncer Genel Müdür Yardımcısı Atilla Arıman, Ortadoğulu müşterileri içinde tek seferde binlerce liralık alışveriş yapan müşterileri olduğunu dile getiriyor.
Hazırgiyimciler de parfüm üretiyor
Kozmetik sektöründe yaşanan bu gelişmeler LC Waikiki, Koton, Defacto gibi hazırgiyim markasını da bu sektöre soktu. Öyle ki DeFacto kozmetik segmentinde 600 çeşit ürün satıyor. Koton ise makyaj, oje, parfüm ve vücut bakım kategorilerinde 2 milyon adedi aşan bir üretim miktarı planladıklarını belirtiyor 30 mağazasında özel eğitimli danışmanlar müşterilere kozmetik hizmeti veriyor. Koton 12 milyon TL yatırım yaparak kozmetikte ürün sayısını 123’e çıkarmış.
7 bin TL'ye Kâbe örtüsü kokusu
Ortadoğulu turistlerin etkisi önce hayatımıza düğünlerle girdi, ardından her yer nargileci oldu, Araplar şimdi de kozmetik sektörüne yön vermeye başladı.
Yayınlanma:
/ Son Güncelleme: