Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, vize ambargosunu ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Dışişleri Bakanlığının bilgisi dahilinde uygulamaya başladı.
İşte o haber:
Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk Hükümeti’nin tutumundan duyulan rahatsızlığı ve elçilik personeli açısından güvenlik kaygısını gerekçe göstererek, Türkiye’deki tüm vize hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden resmi Twitter hesabı aracılığıyla İngilizce ve Türkçe olarak bir yazılı açıklama paylaşıldı. Elçilik, bunun öncesinde ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu personeli Metin Topuz’un tutuklanmasından duyduğu rahatsızlığı çok sert ifadeler ile kamuoyuna duyurmuştu.
Elçilikten Pazar akşamı yapılan açıklamada ise “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla şu andan itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi.
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklama ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına resmen “vize ambargosu” uygulanmaya başlandı. Göçmen olmayan her türlü vize hizmetlerini askıya alma kararı, prosedür bakımından sadece turist vizeleri değil öğrenciler, geçici çalışma izinleri gibi her alandaki Amerika’ya giriş için gerekli vize türlerini kapsıyor.
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nin, diplomatik teamüller itibariyle böylesi bir kararı Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisi olmaksızın kendi bünyesinde almış olması beklenmiyor.
Amerika’nın Türkiye’de, Ankara’da Büyükelçiliği yanı sıra İstanbul’da ve Adana’da konsoloslukları bulunuyor.
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Cumartesi akşamı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlunu aramış, iki bakanın görüşmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Topuz olayı nedir?
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nin böylesi bir karar alması öncesinde 5 Ekim tarihindeki açıklaması da dikkat çekmişti. Söz konusu açıklama, İstanbul Başkonsolosluk görevlisi Metin Topuz hakkında Türkiye’deki medya kuruluşlarında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu iddiasına yer verilmesi ve bu iddialar ile ilgili olarak İstanbul’da 4 Ekim’de tutuklanmasıydı.
Elçilikten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 4 Ekim’deki tutuklanmasıyla ilgili yapılan açıklama ise şöyleydi:
“Amerikan Hükümeti, Amerika’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk Hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız.
Amerika, Amerika Hükümeti çalışanları ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk Hükümeti ile çalışmaya devam edecektir.
On yıllardır, her iki ülkenin yerel çalışanlarının Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini attırma çabaları, iki ülkenin de güvenliğini iyileştirmiş, iş olanaklarını kuvvetlendirmiş vatandaşlarımızı birbirine yakınlaştırmıştır. Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır.”
(Amerika'nın Sesi)