Yunan basınının önde gelen gazetelerinden eKathimerini, ABD'nin yaz aylarında Rus S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili sorunu çözmek için Türkiye'nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin vereceği ancak kontrolünün ABD'ye devredileceği ayrıntılı bir teklif sundu. Gazete, konuyla ilgili görüşmelerde de ileri bir aşamada olduğu iddia edildi.
eKathimerini'nin edindiği bilgilere göre, ABD yaz aylarında Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına ilişkin sorunun çözümü için Türkiye'nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen izin verecek ancak esasen kontrolünü ABD'ye devredecek ayrıntılı bir teklif sundu.
S-400'lerin İncirlik Üssü'nün ABD kontrolündeki bölgesine nakledilmesi önerisi
Gazete, görüşmelerin durumunu "daha önce bilinenden daha ileri bir aşamada" olarak tanımlarken üst düzey ABD'li yetkililer Rus sistemlerinin İncirlik Üssü'nün ABD kontrolündeki bölgesine nakledilmesi önerisini gündeme getirdiler.
Eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin'in eKathimerini'ye verdiği bilgiye göre; Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri bu öneriyi Temmuz ayında üst düzey yetkililere sundu. Rubin, bölgedeki kaynaklarının 1-2 Temmuz'da Türkiye'ye yapılan ziyarette, Savunma Bakanlığı'nın Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celeste Wallander ile Başkan'ın özel danışmanı ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Avrupa'dan sorumlu kıdemli direktörü Michael Carpenter'ın F-35 anlaşmasının yeniden canlandırılması konusunu görüştüklerini iddia etti.
Rubin, "F-35 programına yeniden girme karşılığında Türkiye'den S-400'leri ABD'ye teslim etmesini ya da İncirlik üssündeki ABD kontrolündeki bölgeye transfer etmesini talep ettiler"ifadelerini kullandı.
"ABD'nin pozisyonunda değişiklik yok"
eKathimerini'nin iki taraf arasındaki müzakerelerin tam olarak ne durumda olduğuna ilişkin sorusuna Pentagon sözcüsü Javan Rasnake şu yanıtı verdi:
“2019'dan bu yana Türkiye'ye S-400 sistemini satın alması ve bunun yasalarda yer alan sonuçları konusundaki tutumumuzu ilettik. ABD'nin bu konudaki pozisyonunda ya da mevzuatında herhangi bir değişiklik olmamıştır"
"Türkiye'nin yanıtı şu aşamada olumlu değil, görüşmeler New York'ta devam edecek"
eKathimerini'nin kaynaklarına göre Türkiye'nin yanıtı şu aşamada olumlu değil ancak görüşmelerin bu hafta New York'taki BM Genel Kurulu çerçevesinde devam etmesi bekleniyor
Ancak habere göre; Washington'daki hissiyat, ABD'nin Türkiye ile ilişkilerini sarsmaya devam eden ciddi sorunlara rağmen, S-400 meselesi çözüldükten sonra Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının kaldırılması ve Ankara'nın F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda ilerlemeye istekli olduğu yönünde.
Yunanistan alarmda
Gazetenin haberine göre Yunan tarafı alarmda ve Başbakan Kiryakos Miçotakis, 5 Eylül'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede endişelerini dile getirdi.