Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve arkadaşlarının AKP’den ayrılmasının ardından eski vekiller ve teşkilat başkanlarından neredeyse her gün bir istifa haberi gelirken; AKP yönetimi geçişleri engellemek için çeşitli arayışlara girdi.
Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre; Eski vekil ve teşkilat başkanlarına, özellikle büyükşehirlerde belediye şirketlerinde üst düzey yöneticilik vaadinde bulunulduğu, kırgın ve küskün eski yöneticiler ziyaret edilerek, ekim ayında başlayacak kongrelerde yönetimde görev önerildiği belirtiliyor.
Erdoğan’ın muhalefet partileri de dahil tüm büyükşehir belediye başkanlarını Saray’a çağırmasının altında yatan nedenlerden birinin de “Parti kapsayıcı politikalarına geri dönüyor” algısı yaratılması olduğu kaydediliyor.
İhraç istemiyle disipline sevk edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 eski milletvekili ve 2 eski il başkanının basın toplantısıyla AKP’den istifa ettiklerini açıklamalarının ardından AKP’den ne kadar istifa olduğuna ilişkin henüz bir rakam ortaya çıkmazken, AKP yönetimi de üye sayısının düşmesini önlemek ve sayıyı artırmak için çalışma yapıyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son il başkanları toplantısında partinin üye sayısının 290 bin düştüğünü açıklamış, bu sayının da yüzde 95’inin ölümlerden kaynaklandığını söylemişti.
Erdoğan, partinin üye sayısının 10 milyonun üstünde olduğunu açıklamasına karşın Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’nın verilerine göre üye sayısının son 1 yılda 800 bin azalarak 9 milyon 874 bine düştüğü ortaya çıkmıştı.
Vaatler veriliyor
AKP yönetimi, her ne kadar yeni oluşumların partiye bir zarar vermeyeceği, geçişlerin sınırlı kalacağı, siyasette kalıcı olamayacakları, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tayyip Erdoğan’ı yüzde 50’nin altına düşürmeyi hedefledikleri, bunda da başarılı olamayacaklarını savunsa da üye kaybını önlemek ve yeni partilere geçişleri engellemek için bir dizi çalışma başlattı.
Davutoğlu’na yakın isimler, partide bir dönem etkin olan, ancak daha sonra dışlanan ağır topları Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, bakan yardımcılıkları, bankalar ve kamu şirketlerinin yönetim kurulu üyeliklerine atama yönteminin şimdi de özellikle büyükşehirler olmak üzere belediyelerin şirketlerinde uygulandığını belirtiyor.
Partiden istifa etmemeleri için eski milletvekilleri ve teşkilat başkanlarının aranarak makam-mevki önerildiğini kaydeden aynı isimler, kırılmış ve küsmüş eski yöneticilerin ziyaret edilerek partiden kopmamaları istendiği, belde, ilçe ve il kongrelerinde yapılacak yönetim değişikliklerinde kendilerine de görev verilebileceğinin söylendiğini dile getiriyor.
‘Geçmişe dönüş’ havası
23 Haziran İstanbul seçiminden önce sık sık “Belediye meclislerinde çoğunluk bizde” diyerek muhalefet partilerinin belediye başkanlarını çalıştırmayacakları mesajı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, muhalefet parti ayrımı yapmaksızın 30 büyükşehir belediye başkanını toplantıya çağırmasıyla oluşan yumuşama havasının altında yatan nedenlerden birinin de yeni parti hazırlıkları olduğu yorumu yapılıyor.
İstanbul seçiminin ardından “Parti fabrika ayarlarına dönmeli, kutuplaştırıcı değil tüm toplum kesimlerini kapsayıcı siyaset izlenmeli” eleştirilerine üzerine “Parti kapsayıcı politikalarına geri dönüyor” algısının yaratılarak, parti içinde ve tabanındaki rahatsızlığın giderilmesinin amaçlandığı yorumu yapılıyor.