Abone Ol

Alman medyası ifşa etti: AKP yandaşı örgütün üyelerini THY daha ucuza uçuruyor

Türk Hava Yolları'nın AKP'ye yakınlığıyla bilinen Almanya merkezli Uluslararası Demokratlar Birliği'nin (UID) üyelerine indirimli bilet satmak üzere bir anlaşma yaptığı iddia edildi.

Alman medyası ifşa etti: AKP yandaşı örgütün üyelerini THY daha ucuza uçuruyor

İlk önce Avrupa Postası tarafından haberleştirilen, sonra Alman haber sitesi focus.de'de yer alan habere göre rezervasyon sırasında UID üyelik numarasını paylaşanlar, THY'den yüzde 2 ila 10 arasında bir indirim yapılmış bilet satın alabilecek. Ayrıca UID üyelerinin ücretsiz 10 kilo fazla bagaj hakkı olacağı, iptal ve değişim ücretlerinin normal biletlere kıyasla daha ucuz olacağı belirtildi. 

Haberi kaleme alan muhabir Ulf Lüdeke, bu bilgiye UID'nin internet sitesinde yer verilmediğini; indirimin gizli tutulduğunu ifade etti. 

Haberde ayrıca UID Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Birimi Başkanı Esma Koç-Ağca tarafından gönderildiği iddia edilen bir mesajın ekran görüntüsüne yer verildi.

Bölge başkanlarına hitaben yazılan mesajda, "UID Ekonomi birimi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, daha önce duyurduğumuz gibi, UID ile Türk Hava Yolları (THY) sözleşmesi imzalanmış olup 01.05.2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir" denildi.

"UID üyelerine Türk Hava Yolları (THY) uçak biletlerinde özel indirimler sunulacaktır. Bu yeni düzenleme kapsamında yeni üyeler kazanmak için büyük bir fırsat" ifadelerine yer verilen mesajda, yapılacağı söylenen indirimle ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı: "Uçak biletleri sınıflandırmasına göre farklı indirimler uygulanacak olup, ayrıca tüm biletlere 10kg daha fazla bagaj hakkı tanınacaktır. Değişiklik ve iptal ücretleri en cüzi seviyede olacaktır."

Ayrıca bir eposta adresi de paylaşılan mesajda, "Bilet rezervasyonları için aşağıdaki e-mail adresine uçak bilgileriniz ile beraber UID ÜYELİK NUMARANIZI göndermenizi rica ediyoruz" denildi. Anlaşma ve üyelik şartlarına ilişkin de detay verilen mesajda, "Avantajlardan yararlanabilmek için sadece bir yere üye olmak yeterlidir" ifadeleri kullanıldı. Focus da haberinde, rezervasyon sırasında UID üyelik numarasını ibraz eden herkese uçuş fiyatında yüzde 2 ila 10 arasında indirim sunulduğu bilgisini verdi. 

Focus, 21 Haziran tarihli haberinde, dile getirilen iddialara ile ilgili hem UID'ye hem de THY'ye talepte bulunduğunu, ancak bilgi talebine henüz bir yanıt gelmediğini aktardı.

UID, Almanya iç istihbarat raporuna girmişti

Öte yandan, Gazete Duvar'ın aktardığına göre Almanya'nın iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) açıkladığı 2023 yılı raporunda Türkiye'nin Almanya'daki casusluk faaliyetlerine ilişkin gözlem ve değerlendirmelerini paylaşmış, bu raporda UID'nin de adı geçmişti.  Alman iç istihbarat teşkilatı raporunda, 2004'te kurulan ve merkezi Köln'de bulunan UID için 'devlete, daha doğrusu hükümete yakın' ifadeleri kullanılmıştı. UID'nin AK Parti'nin Almanya'ya nüfuz etmede oynadığı role ilişkin olarak da şöyle denilmişti:

"Almanya'da önemli bir mobilizasyon potansiyeline sahip olan UID, bu potansiyelini Türkiye'de 2023 yılında yapılan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de ortaya koymuştur. UID, AKP yetkilileri ve Türk hükümeti üyeleriyle düzenli toplantılar yaparak Türkiye ile olan bağlarını gözler önüne sermektedir."